Suriye’nin Kobani şehrinden savaştan kaçarak Malata’ya sığınan 14 kişilik Ateş ailesi, derme çatma bir evde barınıyor. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu Kobanili aile, yetkililerden yardım istiyor.
Kobani’de IŞİD’in zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan ardından da Malatya’ya gelen Kobanili aileler özellikle kentin dar kesimli mahallelerinde buldukları düşük kiralı evlerde yaşam mücadelesi veriyor. 60 Kobanili ailenin barındığı Yamaç Mahallesi’nde 11’i çocuk 14 kişilik Ateş ailesi dIŞİD’in katliamlarından kaçarak Malatya’ya sığınan ailelerden sadece biri. Derme, çatma ve tavanı su sızdıran harabe bir evde yaşam mücadelesi veren Ateş ailesi, mahallelinin yaptıkları yardımlar ile ayakta durmaya çalışıyor.
Ateş ailesinin fertlerinden biri olan Cemile Ateş, ilk olarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine sığındıklarını oradan daha sonra Kilis’e geçtiklerini belirterek son olarak Malatya’ya yerleştiklerini söylüyor. 14 kişilik nüfusları ile oldukça zor günler geçirdiklerini belirten Cemile Ateş, mahalledeki vatandaşların küçük yardımları ile ayakta durmaya çalıştıklarını ancak çocuklarının perişan halde olduğunu belirtti.
Böbreklerinden rahatsız olduğunu ve bu nedenle de sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Ateş, eşinin de hasta olduğunu bu nedenle çalışamadığını söyledi. Soğuk kış günlerinde camları kırık evlerinde kömür buldukları zaman yaktıklarını belirten Ateş, yetkililerin kendilerine yardım etmesini istiyor.
Yamaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanifi Akdağ ise, mahallelerinde yaklaşık 60 Suriyeli ailenin barındığını belirterek, bu ailelere sadece kömür yardımında bulunulduğunu ifade etti. Bazı ailelerin verilen kömürleri yakacak soba bile bulamadığını dile getiren Muhtar Akdağ, “Neredeyse tamamının oturduğu evler yaşanılacak gibi değil. Bu insanlar burada bir şekilde yaşıyorlar, ancak nasıl yaşıyorlar bir de onlara sorun” şeklinde konuştu.
Muhtar Akdağ, mahallelerinde bulunan 60 Suriyeli aileden sadece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kayıtlı ailelere yardım yapıldığını belirterek, “Mahalle halkının ufak yardımları olmasa buradaki insanlar açlıktan ölebilirler. Durum o kadar vahim” diye konuştu.