Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarette, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ünsal Kıraç ve Selami Keskinde hazır bulundu.
Yerel yönetimleri ziyaret kapsamında Erzurum’a gelen D-8 Genel Sekreteri Musavi, Büyükşehir Belediyesi ziyaretinde yaptığı konuşmada, D-8’in kurucusunun Merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin D-8’in babası olduğunu ifade etti.
D-8’in kuruluş amacı ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Musavi
"D-8 olarak, liderler tarafından belirlenmiş 2018 yılı hedefimiz, D-8 ülkeleri arasında 500 milyar dolarlık iç ticaret hacmine ulaşmak. Bu hedefe ulaşmak için yerel yönetimlere ziyaretlerde bulunuyoruz." dedi.
D-8’in kuruluşundan bu tarafa verdiği destekten dolayı, Türk Hükümetine ve Türk halkına müteşekkir olduklarını belirten Musavi, " D-8’in 6 tane öncelikli çalışma alanı var. Bunlardan ticaret ana omurgasını oluşturuyor. Bu çalışma alanlarımızdan turizm, tarım ve ticaret Erzurum’u direk ilgilendiriyor. Üye ülkelerin Bakanlarıyla yaptığımız toplantılarımızdan birini, özellikle de turizmle ilgili toplantımızı, Erzurum’da gerçekleştirmek istiyoruz. 2015’te Türkiye’de Turizm Bakanları Toplantısını yapacağız. Hükümetinizle irtibata geçiniz, Turizm Bakanları Toplantısını Erzurum’da yapalım. Bu toplantının Erzurum’da yapılması, Erzurum’a ilgiyi ve turizmi artıracaktır. Kayseri Enerji Bakanları Toplantısına, Konya Tarım Bakanları Toplantısına ev sahipliği yapmak istiyor. Turizm Bakanları Toplantısı Erzurum’da neden yapılmasın?" dedi.
Erzurum’un, beyaz dağlarla çevrili güzel bir şehir olduğunu ifade eden Musavi, D-8 ülkelerinden turistleri, özellikle de kendisinin İranlı olmasından dolayı İranlı turistleri, Erzurum’a yönlendirmek için çalışacaklarını kaydederek, "Erzurum’un turizm potansiyelini çeşitlendirmeniz beni mutlu etti. İnsanlarımız turizm için niye Avrupa’ya gitsin. Artık turizm merkezini Avrupa’dan Erzurum’a kaydırmamız lazım." dedi.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu da, D-8 Ülkeleri Genel Sekreteri Musavi’yi, Erzurum’da ve Belediye’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, Erzurum olarak D-8 ülkeleriyle ilişkileri artırma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Milli Mücadele ruhunun Erzurum’dan başladığını vurgulayan Başkan Vekili Tavlaşoğlu, Musavi’ye Erzurum hakkında ayrıntılı bilgi vererek, "Erzurum, doğunun merkezi konumda bir şehir. Batıda İstanbul neyse, doğunun İstanbul’u da Erzurum. Hem komşu ülkelere, hem de limanlara yakınlığımız Erzurum’un yakın gelecekte hızla gelişeceğine ilişkin bize kıstaslar vermekte. Ayrıca Erzurum, dünyanın ’Kış Sporları Merkezi’ olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte. Dünyadaki önemli kış sporları tesislerinin çoğu Erzurum’da. Bu nedenle Genel Sekreter Musavi’nin, burada yapılmasını düşündükleri Kültür Bakanları Toplantısının, Erzurum’da yapılması çok uygun olur. Erzurum Üniversiteler şehri, D-8 ülkelerinden Erzurum’da eğitim gören yüzlerce öğrencimiz var. Erzurum’da sağlık alanında da önemli yatırımlar var. Bunlar hem bölgeye hem de komşu ve yakın ülkelere sağlık hizmetleri veriyor. Ticaret de, Erzurum’da ön planda, özellikle de hayvancılık ve tarım sektörlerinde. Erzurum, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’de birinci. Turizm bakımından, kış turizminin yanında, çok sayıda kültürel eserlerimizden ve kaplıcalarımızdan da turistler faydalanmaktalar." şeklinde konuştu.