Ali DANAŞ/İSTANBUL, () - BEŞİKTAŞ Teknik Direktörü Slaven Bilic, Bursaspor'u 3-2 mağlup ettikleri maçın ardından düzenlenen basın toplantısında, hak ederek kazandıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Çok iyi hücum eden ve formda olan iki takım karşılaştı. Bizim için harika bir galibiyet oldu. Maç çok iyiydi. İkinci yarının ilk bölümünde zorlandık, sonra yaptığımız değişikliklerle hakimiyeti yeniden ele geçirdik. Oyuncularımla gurur duyuyorum. Oyunu 2-2'ye getiren gol ofsayttı, ikinci golden sonra pes etmedik. Çok değerli bir üç puan aldık."

Bilic, karşılaşmanın hakemi Mustafa Kamil Abitoğlu ve tartışmalı pozisyonlarla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Maç 2-2 bitseydi görüşlerim farklı olabilirdi. Tartışılan 3 pozisyon var. Tartışmalı 3 pozisyon var, bunlardan ikisi aleyhimize. Hakemlerin mesleğini icra etme konusunda Türkiye'den zoru yok. Pozisyonlar günlerce uzun uzun tartışılıyor, burada bu mesleği icra etmek, gerçekten zor. Abitoğlu, bu kadar yoğun geçen maçta genel olarak iyi maç yönetti. İlk pozisyon Fernandao'nundu. Tartışmalı değil, açık kırmızı karttı, topa girme niyeti yoktu. Bursaspor'un attığı ikinci gol ofsayttı. Fernandao topa dokunmuyor ama aktif bölge içinde. Kazandığımız penaltı için 'açık' diyemem. Kerim'e bir temas var. Bize karşı böyle bir karar verilse mutlu olmam. Ancak rakipten bir temas var, hakem uydurmuyor, Kerim de bunu kullanıyor."

"Eğer Kerim'in pozisyonunun penaltı olmasına inanmasanız, hakemi uyarır mıydınız?" sorusu üzerine de Slaven Bilic, "Söylemezdim. Sezon başından beri 10-20 pozisyondan bahsedersek, hakem hatalarının yüzde 80'i bizim aleyhimize. Eğer diğer teknik adamlar, bunu yapsalardı ben de yapardım. Mahatma Gandhi değilim" dedi.

Hakem Abitoğlu hakkında yorumda da bulunan Hırvat teknik adam, "Benim için hakemle ilgili fark oluşturan bir nokta var. Bu hatalar oyunu, oyuncular, teknik adamlar hata yapabiliyor. Bu akşamki hakem, hata yapsa da bunu kasıtlı yapmadığını hissettirebiliyor. Bence bu önemli" dedi.

Teknik direktör Bilic, Liverpool ile oynayacakları UEFA Avrupa Ligi maçlarla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

"Harika bir eşleşme. Karşımızda dünyanın en iyi takımlarından biri var. Kağıt üzerinde açık favori Liverpool. Kuralar çekildiğinde iyi değillerdi ama son 16 maçta ya hiç mağlup olmadılar ya da bir kez. Biz de Türkiye Ligi'nin lideriyiz. İyi oynuyoruz. İngilizlerle 4 maç yaptık. Arsenal karşısında iyi performanslar gösterdik. Tottenham karşısında da iyi oynadık ve grubu lider bitirdik. Sadece umut değil şansımız da var."

Sakalını neden kestiğinin sorulması üzerine Bilic, "Sakalı bırakmam da kesmem de planlanmış bir şey değildi. Devre arasında ciddi baskı yedim. Hayatımdaki en önemli 4 kadınla birlikteydim. Annem, eşim ve iki kızım. Sofie, küçük henüz konuşamıyor ama diğer üçü sürekli konuştu ve kestim" diye konuştu.

Bursaspor Teknik Direktörü Güneş: "Hem oyuncularımızı kaybettik, hem maçı kaybettik. Bizim için kötü bir gün"

Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, hem oyuncuları, hem de maçı kaybettiklerini ifade ederek, "Bizim için kötü bir gün. Maçın ilk yarısında saha zemininin kuru olmasından dolayı akıcılık yaşanmadı. Beşiktaş ikinci yarının sonlarına doğru baskılı oynamaya çalıştı. Psikolojik olarak gol atmak için baskılı oynadı. Attığımız golün ardından yediğimizle üç puanı rakip aldı. Yarış devam ediyor. Rakibin oyun anlayışı, iştahı ve seyirci baskısı bize göre iyiydi. Bunu iyi kullandı" dedi.

Kaybettikleri 10 puanın yarısını hakem hatalarıyla yitirdiklerini ve Galatasaray, Beşiktaş ile Fenerbahçe kulüpleri arasındaki tartışmalarda kendilerinin sıkıntı yaşadığını belirten Güneş, "Beşiktaş ile yaptığımız ilk maçta da penaltımız verilmedi. Bunlar olağan şeyler. Yeni bir şey değil. Birkaç defa bu ifadeleri kullandığımızda federasyon rahatsız oldu. Biz nasıl oyuncuları değiştiriyorsak, onlar da yapıyorlardır. Hakemle puan aldığımızı hiç düşünmüyorum. 10 puanımız kayıpsa bunun yarısı, hakemlerin takdir haklarını aleyhte kullanmasıyla oldu. Oyuncularıma da söylüyorum (sen işini daha iyi yapacaksın). Bu konuları bir daha gündeme getirmek doğru değil. Bu yarış Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında gidiyorsa o kavganın içine girip ezilmek istemiyoruz. Fillerin kavgasında çimler eziliyor. Biz o kavgaya girmek istemiyoruz. Biz futbol oynamaya çalıştık. Bugün de öyle yarın da öyle yapacağız. Sezon bittiğinde değerlendirme yaparız" şeklinde konuştu.

Şenol Güneş, 45 yıldır futbolun içinde olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kim ne kadar art niyetliyse onlar da o kadar art niyetli. Bu toplumsal bir olay. Siz de hakem olsanız takdir haklarını aynı şekilde verirsiniz. Bu baskıyı, kültürü, eğitimi verdiğiniz sürece buradan bu sonuç çıkar. Kullanmayan iki hakem var, onların da önünü keserler. Reçete yok. Reçete her alanda eğitim, kültür. Haksızlıklar hepimizin hayatında oldu. İnsanlar bir araya sevgiyle, kaynaşarak gelirler ama adaletle yönetilirler. Adaletin olmadığı yerde bunları konuşacağız. Kötü yönetimde bunları düzeltemezsiniz. Şu anda Türkiye'de olduğu gibi. 'Vur, kır, parçala' kaldırmak lazım. Beşiktaşlılar beni de alkışlasın. Bu kültürü seyirciye, medyaya, hakeme verirseniz olur. Aksi halde oyuncu artistik faul alıyorsa, antrenör 'benim hatam yok, oyuncunun' diyorsa, medya işine gelen yöneticiyle ilişki kuruyorsa bu olmaz."

Şenol Güneş, her maça çıkıp futbol adına iyi şeyler yapmaya çalıştığını vurgulayarak, "Sezon sonuna kadar öyle gideceğim. 'Yarın ne olur?' diye bakmıyorum. Gündemimde kalıp, gitmek değil bu takımın daha iyi oynaması var. 5-6 oyuncunun daha iyi olabileceğini biliyorum. Kadromuz dar. Onu kendi içimizde zenginleştirmeye çalışıyoruz. Kaleciler hariç 19 oyuncumuz var. Bunlarla uğraşırken öteki konularla hiç girmiyorum. Sözleşmem bitiyor. Yarın da ayrılabilirim, hiç ayrılmayabilirim de. Çalışmalarım Bursaspor'un başarısı içindir" dedi.

Beşiktaş'ın Ankara'da oynama talebini kabul etmemelerine değinen Güneş, hangi sahada oynayacaklarından çok seyahat uzunluğunu dikkate aldıklarını

aktardı. Güneş, Beşiktaş ile her yerde oynayabileceklerini kaydederek, "Oyuncularla konuştum. Ankara'ya gitmenin sorun olabileceğini söylediler. Maçlarda seyahat etmek bile yorucu. Saha ile ilgili değil seyahat konusunda daha yakın diye tercih ettik" değerlendirmesini yaptı.

Motta ile Fernandao arasında yaşanan gerginliğine ilişkin de tecrübeli çalıştırıcı, kendisinin olayı yatıştırmak için gittiğini dile getirdi.

Fernandao'nun sinirli olmasından dolayı kendisini almaya gittiğini söyleyen Güneş, Motta konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirerek, "Hala saldırıyor, bırak kazanmışsın, uzak dur. Ayırdığım için üzerime geldiğinden rahatsız oldum. Hala neyi ispatlıyorsun o yüzden konuştum. O yumruk atsa sen de atsan kırmızı kart" şeklinde konuştu.