Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, davetlisi olarak Başkent’te bulunan Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve beraberindeki heyeti ağırladı.
Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede, konuk Cumhurbaşkanı Minnihanov’un yanı sıra Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zapirov, Kazan Belediye Başkanı İlsur Metshın, Tataristan Büyükelçisi, bürokratlar ve belediye başkanları hazır bulundu. Başkan Gökçek, konuklarını Başkanlık makamı girişinde Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın konseri eşliğinde karşıladı. Ziyaret sırasında Ankara ile Kazan Belediyeleri arasında “Kardeş Şehirler İlişkileri Geliştirme” protokolü de imzaladı.
Sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuklarını “Başkentimize hoş geldiniz” diyerek karşılayan Başkan Gökçek, “Türkiye’de sizi bir kere daha görmek bizi mutlu etti” dedi. Tataristan ile ilişkilerin gün geçtikçe arttığını ifade eden Gökçek, kendisinin de en kısa zamanda Tataristan’ı ziyaret edeceğini söyledi.
“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN SİZDEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR”
Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ise, Ankara’ya yapmış olduğu son ziyaretin ardından çok güzel duygularla ayrıldığını kaydederek, “Şehrin gelişmesine yönelik yaptıklarınızı son gezimizde gördük. Döndükten sonra da yapılanları belediye başkanlarımıza anlattım ki yaptıklarınızdan faydalanabilsinler. Bizim belediye başkalarımızın sizden öğrenecek çok şeyleri var. Bu geziden sonra da döndüklerinde uygulayacakları çok şey olacaktır” dedi.
Son ziyaretinde Gökçek’in kendine özel bir gezi düzenlediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Minnihanov, şunları söyledi:
“Bunun için Başkana bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu gezinin ardından kentin gelişmesi için burada ortaya koymuş olduğunuz çözümlerden bizim de nasıl faydalanabileceğimizi düşünüyorum. Bu ziyaretimizde sizden ders olarak birçok şeyi öğreneceğiz. Sizin tecrübelerinizi de Kazan’da uygulamayı düşünüyoruz. ”
İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için de çalışmaları hızlandırmak istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Türk iş adamlarının Rusya’da gerçekleştirecekleri projeleri artık Tataristan’da da yapmalarını istediklerini kaydetti.
“ÇOK AÇIK VE İYİ KALPLİ BİR İNSANSINIZ”
Gökçek’in misafirperverliğinden çok memnun olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Minnihanov, “Aradaki mesafeler artık büyük sayılmaz. Sizi de Tataristan’da ağırlamaktan şeref duyacağız. Özel ilginize bir kez daha teşekkür ederim. Çok açık ve iyi kalpli bir insansınız” diyerek duygularını dile getirdi.
Samimi bir atmosferde gerçekleşen heyetler arası görüşmenin ardından iki ülke başkent belediye başkanları Başkan Gökçek ile Kazan Belediye Başkanı Metshın arasında “ Kardeş Şehir İlişkileri Geliştirme” protokolü imzalandı. Cumhurbaşkanı Minnihanov’un da bulunduğu imza töreninde konuşan Gökçek, iki ülke başkentlerinin 2013 yılından itibaren kardeş şehir olduklarını hatırlatarak, “Kazan ve Ankara belediyeleri arasında 2013 yılında imzalanan kardeş şehir anlaşmasının 2015- 2018 yıllarına ilişkin uygulama protokolünü Sayın Cumhurbaşkanının huzurunda imzalamak üzere bir aradayız. Hayırlı olsun” dedi.
İmzaların atılmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Minnihanov, kendi telefonuyla çekilen fotoğrafı Instagram’a koydu. Cumhurbaşkanı Minnihanov, el yapımı çini vazo hediye eden Gökçek’e, “Bu hediyeyi en güzel yerde saklayacak ve gururlanacağız” dedi.
Konuk heyet, Başkan Gökçek’ e Tataristan’ın simgesi kupa ile battaniye hediye etti. Ziyaret ve imza töreninin ardından Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin yer aldığı maketler üzerinden konuklarına bilgi verdi. Başkanlık binası girişindeki duvara asılı Başkan Gökçek’in Seymen kıyafetli fotoğrafını ilgiyle inceleyen Cumhurbaşkanı Minnihanov, fotoğrafın önünde Başkan Gökçek ile birlikte fotoğraf çektirdi. Başkan Gökçek, konuklarını karşılamada olduğu gibi Mehter Takımı’nın gösterisi ile uğurlarken, mehteranlarla birlikte fotoğraf çektirdiler.