‘Evlerden Evrene Çevre Bilinci’ projesi kapsamında eğitimlere katılan Sevda Çoban, çevreye duyarlı olmaya başladıktan sonra uyguladığı çok basit yöntemlerle 90 TL’nin altında gelmeyen elektrik faturasının 65 TL’ye kadar düştüğünü söyledi.
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Zeytinburnu Belediyesi, Zeytinburnu Milli Eğitim Müdürlüğü ve ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından, ev kadınlarının çevre bilincini arttırarak sağlıklı bir çevre oluşturmaya katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen ‘Evlerden Evrene Çevre Bilinci’ projesine katılan kadınlar, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Geri dönüştürülebilen atıkların kaynağında ayrı toplanmasını, enerji kaynaklarının daha verimli şekilde kullanılmasını ve evdeki pil, ilaç ve yağ gibi atık maddelerin doğru şekilde toplanmasını sağlamak ile çevre konusunda oluşturulan farkındalıkla okullarda yapılan faaliyetleri desteklemeyerek kadınların sosyal yaşamını kültürel etkinliklerle zenginleştirmek hedeflerinin yer aldığı proje, bin 500 kadının hayatına dokundu. Projeye katılan kadınlar, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Feruz Kutsal ve Zeytinburnu Milli Eğitim Müdürü Yakup Hayırlıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen törende sertifikalarını aldı.
“CİHAZLARIN FİŞLERİNİ ÇEKMEYİ ÖĞRENDİM”
Eğitime katıldıktan sonra öğrendiklerini günlük yaşamında birebir uyguladığını belirten Sevda Çoban, elektrik faturasında yaşanan değişimi şu sözlerle anlattı: “Her ay 90 TL gelen elektrik faturam, eğitimin ardından 65 TL gelmeye başladı. Çamaşır ve bulaşık makinesini saat 10’dan sonra çalıştırıyorum. Ayrıca cihazların fişlerini çekmeyi öğrendim. Faturamdan çok mutluyum. Daha dikkatli ve duyarlı oldum. Geri dönüşümle ilgili daha önce bir bilgim yoktu. Dışarıda ayrıştırma kutuları görüyordum ama birebir uygulamıyordum. Eğitimleri devam ettikten sonra ise gerçekten faydasını gördüm. Hem elektrik üretiminde hem de çöplerin geri dönüşümünde çalışanların videolarını izledik. Artık çöpler için ayrıştırma yapıyorum. Karton, cam ve tuvalet atıklarını kapalı poşete bağlayıp tamamen farklı bir çöp kutusuna atıyorum. Zaten ayrıştırma yaptıktan sonra çok da çöp çıkmıyormuş.”
4 BİN EV KADININA ULAŞMAK HEDEFLENİYOR
Projede kapsamında 4 bin ev kadına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Perihan Eren Bana ise “Bu projeyi ilk ortaya koyduğumuzda ‘Geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının kaynağında ayrılması konusunda en etkin kimdir?’ sorusunun cevabını aradık ve ev kadınlarının evde ayırma yapmasının çok önemli olduğu sonucuna ulaştık. Buradan yola çıkarak da ev kadınlarına eğitim verdik. Zeytinburnu ilçesinden seçtiğimiz 30 çevre koordinatörü kadına üniversitede çevreyle ilgili konularda eğitim verdik. Ayrıca onları sahada eğitim yapmak üzere yönlendirdik. Projede kapsamında 4 bin ev kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an itibariyle bin 500’ü geçtik. Kadınlar bu konuda çok istekli. Verdiğimiz anketler sonucunda eğitimlerin çok keyifli geçtiğini gördük. Zeytinburnu Belediyesi’nden aldığımız verilere göre de geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının toplanmasında artış sözkonusu. Özetle projeyle ilgili somut çıktılara da ulaşmaya başladık” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Öğretim Görevlisi Perihan Eren Bana, ‘Geri Dönüşüm ve Enerji Tasarrufu’, Yrd. Doç. Dr. Asuman Karaman, ‘Kadın, Çevre, Sağlık’ ve Dr. Filiz Albayrak ise ‘Çocuklarda Çevre Bilincini Geliştirmek’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Katılım belgelerini alan tüm kadınlara törenin sonunda yağdanlık hediye edildi.