Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yılı ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla “Çanakkale Şehitleri Oratoryosu” etkinliği düzenlendi. Gösteri, izleyenleri büyüledi.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, eşi Kevser Çakacak ile birlikte katıldı. Mersin’i ziyaret eden Endonezya gemisi Sultan İskender Muğdan personelinin de katıldığı etkinlikte, il ve ilçe protokol üyeleri, şehit yakınları ve gaziler, askeri erkan ve öğrenciler de yer aldı. Etkinlikte, Akdeniz Bölge Komutanlığı Bandosu, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Sazlar Grubu ile Mersin Opera ve Balesi Korosu ile Yaylı Sazlar Grubu performanslarıyla alkış aldı.
Etkinlikte bir konuşma yapan Tuğamiral Demirhan, “Bir milletin yeniden dirilerek var oluş mücadelesi verdiği, her türlü yokluğa rağmen dönemin en modern donanma ve ordularına karşı vatanını kahramanca savunarak efsaneleştiği, harp tarihine altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin üzerinden 100 yıl geçti. Bu zaferi gururla kutlamak, bu toprakları vatan yapan, bayrağımızın hür bir şekilde dalgalanmasını sağlayan aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anmak için bir aradayız. Çanakkale, ‘Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen Gazi Mustafa Kemal’in efsaneleştiği bir destan, Akif’in ifadesiyle bir neslin battığı yerdir. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, koca bir nesil omuz omuza savaşmış ve beraberce şehadet şerbeti içmiştir. Şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, 100’üncü yılını anma şerefine eriştiğimiz bu büyük zaferi bizlere kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatan için kanlarını döken kahraman Mehmetçiklerimizi rahmet ve minnet, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum” dedi.
Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı tarafından görsel sunumla renklendirilen Çanakkale Deniz Zaferi takdimi ve şiir dinletisi ile devam eden etkinlikte, Çanakkale Şehitleri Oratoryosu seslendirildi.
Oratoryoda görev alan sanatçılara Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Büyükşehir Belediye Bakan Vekili Tufan tarafından çiçek ve sertifika verildi.