Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği (DOĞSANT) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin 70 bin megawatt, sadece DOĞSANT üyelerinin ise 10 bin megawatt üretim gücü olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ihtiyacının iki katı elektrik üretecek potansiyele sahibiz. Doğalgazla üretilen elektriğin maliyeti yüksek olduğu için devletimiz doğalgaz santrallerine çalışma talimatı vermiyor” dedi.
DOĞSANT ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, geçen Salı Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili açıklamada bulundu. DOĞSANT üyelerinin, devletin, termik ve hidroelektrik santrallerinin toplam 70 bin megawatt üretim gücü olduğuna işaret eden Demirtaş, “Bizim dernek üyelerimizin 10 bin megawatt gücü var. Biz o gün ‘çalışın’ talimatı almadık. Dolayısıyla böyle bir şey güç yetmezliğinden değil. Bir defa herkesin bunu bilmesi gerekiyor. Bizim 70 bin megawatt kadar üretim gücümüz var. Şu andaki tüketim gücü ise 28 bin-30 bin megawatt. Biz şu anda Türkiye’nin ihtiyacının iki katı elektrik üretecek potansiyele sahibiz. O nedenle herhangi bir sıkıntı yok ancak yetkililerimiz nedenini elbet araştıracaktır ama sancı var. Bu sektörde sıkıntı var. Doğalgaz pahalı olduğu için doğalgazla üretilen elektriğin maliyeti yüksek. Devletimiz onun için doğalgaz santrallerine çalışma talimatı vermiyor ama bu santrallerde Enerji Bakanlığımızın izni ile kurulan, üretim için para yatıran, tesisini çalışmaya hazır durumda tutan önemli bir kitle var. Onların da sorununu çözmek için bu konu vesile oldu diye düşünüyorum. Türkiye’nin bütün sanayicileri, tüm Türk halkı bilsin ki biz bu ülkeyi elektriksiz bırakmayız. Onun için hiç enerji yetmeyecek diye bir endişe içine kimse girmesin” diye konuştu.
“ÇÖZÜM VAR, KAYIP TELAFİ EDİLEBİLİR”
Elektrik kesintisi nedeniyle ‘ekonomik zararın içerisindeyiz, ihracat taahhütlerimizi yerine getiremedik, malları üretemedik’ gibi sorunların baş göstermediğini ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomik sıkıntıların, kayıpların hepsi çözülebilir. Nitekim elektrik kesintisinden dolayı bir üretim kaybı vardır. Çözüm de var. Bunu telafi etmek için milli ekonomimizden kayıp hesabı yapılmıştır. Bunu telafi etmek için cumartesi çalışma yapılır. Sendikalarımız bu konuda anlayış içine girer. İşçilerimiz firmalarımıza destek verir, cumartesi çalışma yaparak ekonomimizdeki bu sıkıntıyı, kaybı telafi etmiş olabiliriz ancak nedenine bakmak lazım. Niçin böyle bir olay oldu?”
“İŞÇİLER ‘CUMARTESİ ÇALIŞIYORUZ’ DİYEBİLİR”
Bir günlük elektrik kesintisinin ardından yaşanan ekonomik zararı abartmamak gerektiğini dile getiren Demirtaş şu çağrıda bulundu: "Bir hesap yapılıyor; ‘ekonomi şu kadar kaybetti’ deniyor. O kadar önemliyse ekonomik krizlerde Türk işçisi sendikanın almış olduğu zammı uygulamadı. ‘Ekonomi sıkıntıda, biz bu zammı istemiyoruz’ dedi. Yani bilinçli bir sendikalarımız ve çalışan kitlemiz var. Bu konuda bütün işçilerimiz, çalışanlarımız ‘cumartesi günü çalışıyoruz ve ücret almıyoruz, çalışmadığımız günün üretim eksiğini tamamlayacağız’ diyebilir. Bu bir çağrıdır bir noktada."
“TERÖRİST SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ”
Demirtaş, İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşen terör eylemi sonucunda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi nedeniyle de oda olarak son derece üzüntülü olduklarını belirtti. Demirtaş konuyla ilgili şöyle konuştu: “Adaleti sağlamak için çalışan savcımıza yönelik terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Hiçbir şekilde silahla, terörle adaletin sağlanması mümkün değildir ve yargımıza, ülkemize yönelik bu saldırıların her zaman karşısında olacağız. Merhum Savcımız Mehmet Selim Kiraz’a rahmet, kederli ailesine ve tüm yargı camiamıza başsağlığı diliyoruz.”