Zekat ibadetinin mal ile yapılan bir ibadet olduğunu dile getiren Yazıcı, “Hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Dinen zengin olan insanların mallarının bir bölümünü belli zaman içerisinde muhtaç alan kişilere vermelerine zekat diyoruz. Kısaca açıklayacak olursak, dinen zengin olma ölçüsü Nisap miktarıdır. Nisap miktarın ölçüsü (80.18 gram altın ) veya bunun karşılık bedeli olan maldır.

Madenlerde bunun ölçüsü ayrı, hayvanlarının sayısında da nisap miktarı değişmektedir. 80.18 gr. Altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 devedir. Ticaret yapan esnafın veya ticaret yapan, veya ticaret için ayırdığı mal ölçü olarak alınır. Bu da 80.18 gram altın ölçü alınır. Bir kişinin üzerinde veya taşıdığı ziynet miktarı bu miktara ulaşırsa ve kendi üzerinde de bir yıl geçerse, Müslüman olan bu malın sahibine zekat vermek düşer.” Diye konuştu.

ZEKAT KİMLERE VERİLMEZ

Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı, daha sonra şunları kaydetti; “Zekat ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara, oğul, oğlan çocukları, kız çocukları ve bunların doğan çocuklarına, Müslüman olmayanlara, karı-koca birbirlerine zekat veremezler. Akli dengesi yerinde olmayanlar, büluğ çağına erişmemişler, dinen yükümlü olmadıklarından zekat vermekle sorumlu değillerdir.”