Bülent Ecevit Üniversitesi’nin davetlisi olarak Zonguldak’a gelen yazar Fatma Barbarosoğlu, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda, Fatma Aliye Hanım’ın edebi kişiliği konulu bir konferans verdi.
“Paranın arkasındaki kadın: Fatma Âliye” başlıklı konferansı, Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın eşi Neriman Kaban, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Altın, Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak, Genel Sekreter Abdülkadir Açar, akademik ve idari personelimiz, öğrenciler, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri ile davetliler izledi.
Konuşmasına Zonguldak’ın doğal güzelliklerinden çok etkilendiğini ve ziyareti süresinde yaşadığı anekdotları anlatarak başladı. Fatma Âliye Hanım hakkında yazdığı Uzak Ülke adlı kitabının hazırlık aşamalarından söz ederek konferansına devam eden yazar Fatma Barbarosoğlu, çalışmalarına Osmanlı coğrafyasında bir kadın yazarın ortaya çıkışını ve unutuluşunun sebeplerini araştırarak başladığını anlattı.
Barbarosoğlu, Fatma Âliye Hanımın yayınladığı romanlarında güçlü kadın karakterlerin yaşamları üzerine inşa ettiğini anlattı. Tanzimat Dönemi erkek yazarlarının romanlarında yer alan kadın karakterlerini güçsüz kişilik yapısında olmasına rağmen Fatma Aliye’nin romanlarında tam aksi bir kurgu ile güçlü kadınları anlattığının altını çizdi.
Fatma Âliye’nin Türk Edebiyatı içerisinde unutulmasının sebeplerine de değinen Fatma Barbarosoğlu ayrıca, yazarın yaşadığı yılların Osmanlı kadınlarının giyim tarzlarında farklılaşma arayışının başladığı döneme denk geldiğini de belirtti. Fatma Âliye Hanımın, Osmanlı edebiyatı tarihinde eserini kendi adı ile imzalayan ilk kadın yazar oluşunun en önemli sebebin babası Cevdet Paşa’dan aldığı eğitim ve kültürün gücü olduğunu anlatan Barbarosoğlu, yazarın yaşadığı acılar neticesinde edebiyat dünyasından zamanla çekildiğini söyledi.
Konferansının sonunda İzleyicilerin yönelttiği soruları da yanıtlayan Fatma Barbarosoğlu’na Vali Kaban’ın eşi Neriman Kaban ile Rektör Özer’in eşi Nebahat Özer tarafından plâket ve çiçek takdim edildi.