Muş’un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayan kurtuluş töreni, daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü hizmet binası önündeki alanda devam etti. İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra tören Garnizon Komutanlığından Piyade Üsteğmen Şükrü Burak Kahraman, tarafından günün anlam ve önemine belirten bir konuşma yaptı. Daha sonra konuşan Belediye Başkanı Feyat Asya ise, tarihimizdeki zaferlerin bir bütün olarak birbirinin devamı olduğunu belirterek, “Milletimiz, vatan sevgisi ve bağımsızlık inancından taviz vermeden ordusuyla tek yürek, tek vücut olmanın verdiği güçle eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği sergileyerek hürriyetine sahip çıkmıştır. Milletçe şehitlerimizin bize bıraktıkları kutsal emaneti şükranla dolu bir şuurla korumak ve daha yükseklere taşımaktaki kararımız her geçen gün artmaktadır. Tarihimizdeki zaferler, bir bütün olarak birbirinin devamıdır. Bu toprağın insanları olarak, tarihin her devrinde kahramanlık destanları yazdık ve bu toprakları hep birlikte vatan edindik. İnancımızdan ve değerlerimizden aldığımız güçle, tarih boyunca eşsiz zaferler kazandık. Anadolu’nun bizden başka hiç kimseye vatan olamayacağını sayısız kere ispat ettik” dedi.
Konuşmasında kardeşlik vurgusu yapan Başkan Asya, “Unutulmamalıdır ki, topraklarımıza göz diken işgalcilere karşı verdiğimiz bağımsızlık mücadelesi, tarih yolculuğumuzdaki şeref levhalarımızdır. Bütün olumsuzluklara rağmen ecdadımız, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık örnekleri göstererek bağımsızlığına sahip çıktı. Bugün kendilerini büyük bir gururla yad ettiğimiz o aziz ve asil ecdadımız, yiğitçe direnerek bu toprakları bizim için ebedi yurt haline getirdi. Dünyanın 16. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olan ülkemizde yaşanan gelişmeler, hem ilimizde, hem de bölgemizde etkisini göstermektedir. Hükümetimizin hem bölgemiz ve hem de ilimiz için yürürlüğe koyduğu teşvikler, halkımızın refah seviyesini yükseltti ve ilimizde ciddi yatırımların gerçekleşmesine ön ayak oldu. Halkımızın dirlik ve dayanışma ruhu sayesinde ülkemiz, her alanda ilerleyen, kendine has büyüme trendi ve vizyonu olan bir ülke haline geldi. Dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer almayı başardı. Bu gelişmelerle birlikte yine hükümetimiz tarafından başlatılan ‘Milli Birlik ve Kardeşlik’ projesi ile bundan tam 944 yıl önce ‘Burada Allah-ü Teala’dan başka sultan yoktur. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir’ diyen Sultan Alparslan’ın İslamiyet ile tanıştırdığı bu topraklarda tıpkı o gün olduğu gibi bugünde barış rüzgarları esmektedir. Bizler, Alparslan’ların, Selahaddin-i Eyyübi’lerin, Ahmed-i Hanilerin nesliyiz. Muş Ovası’na bereket aşılayan Murat’ın suyuyuz, Kurtik gibiyiz, halayımız bir, yasımız bir, özümüz, sözümüz ve kaderimiz birdir” diye konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi ‘Muş’ yöresine ait oyunları oynayarak Vali Vedat Büyükersoy’a Türk Bayrağı hediye etti.
Öte yandan, kutlama törenlerine davet edilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile çok sayıda bakan ve valinin gönderdiği kutlama mesajları okundu. Tören çeşitli dallarda yarışan öğrencilere verilen ödülün ardından sona erdi.