Almanya Bavyera Meclis Başkanı Barbara Stamm, Vali Özdemir Çakacak’ı makamında ziyaret etti.
Valilik Makamında Stam ve heyetini kabul eden Vali Çakacak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Mersin’de bugün havanın güneşli ve güzel olduğunu belirten Çakacak, "Mersin iklim itibariyle yılın büyük bir bölümünde böyledir. Türkiye’de yıl içinde en fazla güneşli olan illerin başında gelmektedir. Mersin Türkiye’deki muz üretiminin yüzde 70’ini, limonun 50’sini, çilek üretiminin de yüzde 35’ini karşılamaktadır. 150 bin dekar sera üretimi yapılmaktadır. Bu açıdan baktığınızda Türkiye’nin önemli bir tarım kentidir. 321 kilometrelik denize sahili vardır. Bu eşsiz güzelliklerle dolu sahiliyle birlikte Mersin geçmişten bugüne birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent. O medeniyetlerin bizlere bıraktığı son derece değerli insanlık mirası eserlere sahiptir. Yine inanç turizmi açısından son derece önemli değerleri bünyesinde barındırmaktadır. Ülkemizin dışa açılan en önemli limanına sahiptir. Tarihten bugüne kadar Türkiye ile Almanya arasında derin ilişkiler vardır. Bu tarihten gelen derin ilişkiler iki ülke arasında siyasi alanda, ekonomik ve birçok alanda beraber iş birliği içinde çalışılmaktadır. Almanya bizim en büyük ekonomik partnerimizdir. Aynı zamanda Almanya’nın yapısına baktığınızda yüzde 20 gibi göçmen nüfusun büyük bir kısmını Türklerden oluşmaktadır. Mersin ilinin Türkiye’nin küçük bir örneği olması Türkiye ile Almanya’nın ekonomik ilişkileri ne kadar fazlaysa Mersin’in de Almanya ile ticari ilişkileri önemlidir. Geçtiğimiz aylar içinde Almanya Büyükelçisinin katılımıyla Mersin’de Alman İş Forumu düzenlendi. Sahip olduğu potansiyelleri iş birliği içinde değerlendirerek, iş birliği hacmini karşılıklı olarak artırılması amaçlanmaktır. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Almanya’da iş insanı olarak ve siyasette görev yapmaları bizleri memnun etmektedir" şeklinde konuştu.
Suriyeli mültecilerle ilgili Stamm’ın kendisine sorduğu bir soruyu da yanıtlayan Çakacak, "Yanı başımızda Suriye’de yaşananları herkes biliyor. Canlarını kurtarmak için milyonlarla insan ülke dışına çıktı. Bu ülke dışına çıkan insanların da sığındıkları ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. 2 milyona yakın Suriyeli ülkemizde yaşamaktadır. Mersin’de de 100 bine yakın Suriyeli yaşamaktadır. Biz de Türk insanının misafirperverliği inancından, kültüründen, aile yapısından gelmektedir. Bizim büyüklerimizin sözü vardır; "Eliniz, sofranız, kapınız açık olsun, güler yüzlü olun, tatlı dilli" olun diye. Mersin halkı da elini, kapısını, sofrasını açmış, gelen o misafirlere ev sahipliği yapmıştır. Onların gerek sağlık gerek çocukların eğitim ihtiyaçları gerekse de diğer insani ihtiyaçları konusunda hem devlet hem de vatandaşlar olarak ihtiyaçları karşılanıyor" ifadelerini kullandı.
Almanya Bavyera Meclis Başkanı Barbara Stamm ise kendilerini kabul ettiği için Vali Çakacak’a teşekkür ederek, "Bavyera Eyaleti’de çok güzel bir eyalet. Şimdi yaklaşık 12 milyonluk bir nüfusumuz var. Ekonomik açıdan baktığımızda oldukça gelişmiş bir bölge olduğunu söyleyebilirim. Tabi ki eyaletimiz de Türkiye’den gelen vatandaşlarda yaşamaktadır. Bu seyahatimizde yanımızda hükümetimizin bir milletvekili de bize eşlik etmekte. Şu anda sizdeki duruma baktığımızda özellikle mültecilerin sayısına baktığımız zaman bizim yabancılar küçük kalmakta. Sizin çok büyük bir görevle karşı karşıya kaldığınızı biliyoruz. Yurt dışından gelen vatandaşlar da sadece bizde yaşamıyorlar aynı zamanda üretiyorlar. Ekonomide de artık söz sahibi olmaktalar. Sürekli bir gelişim kaydedilmektedir. Eyaletimizde tarım faaliyetleri var. Bunun dışında ekonomi dünyasında çok büyük şirketler de çalışmakta. Tabi bunu insanlar yapmakta. Yurt dışından gelen insanların da bize katkısı çok büyük olmakla birlikte iyi siyasette yaptığımızı belirtmek zorundayım" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak, Barbara Stamm’a hediye verdi.