ARTVİN (AA) - Artvin Devlet Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarının başarılı çalışmaları sonucu Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının yürüttüğü "Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı" ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi tarafından koordine edilen "Orta Asya ve Doğu Avrupa Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı"na dahil olduğu bildirildi.

Artvin Devlet Hastanesi Yöneticisi İrfan Akalın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulusal Mikrobiyoloji ağında hastanelere ne olduğu bilinmeyen numunelerin geldiğini belirterek, "Bizimkiler tanı koyup geri gönderiyor. Bu tanının doğruluğuna göre bir puanlama sistemi var. Bizim hem mikrobiyoloji uzmanımız hem laborantlarımız, gönderilen numuneler üzerindeki çalışmaların hepsinde başarılı oldu" dedi.

Artvin mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen numunelerin hepsinin doğru cevaplandırıldığını, Türkiye'de bunu yapan az sayıda laboratuvar olduğunu dile getiren Akalın, bundan dolayı Artvin Devlet Hastanesi mikrobiyoloji laboratuarının sürveans izleme sistemine dahil edildiğini söyledi.

Bu durumun kendileri için onur verici olduğunu vurgulayan Akalın, şunları söyledi:

"Bizim mikrobiyolojik tahlillerimizin ne kadar doğru olduğunu, ekibimizin işini ne kadar iyi yaptığını gösteren net bir delil. Bu konuda Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asuman Özbayrak hocamızı tebrik ediyorum. Bu ulusal sürveyans ağına katılmanın güzellikleri olduğu gibi getirdiği bazı sorumluluklar da var. Laboratuvarımızı geliştirmemiz lazım. Bunun için gerekli cihazları aldırıyoruz. Artvin'de yapılan mikrobiyoloji tahlillerinin son derece güvenilir olduğu kanıtlandı. Hastalarımızın için rahat olsun. Bütün tahlilleriniz yüksek güvenilirlikle sonuçlanıyor. Artvin için, hastanemiz için güzel bir durum."

Asuman Özbayrak ise tahlilleri çoğu zaman elle, yani konvansiyonel yöntemlerle yaptığını, otomatik sisteme göre hata payının daha düşük olduğunu söyledi.

Artvin Devlet Hastanesinde yapılan antimikrobiyal ve kültür sonuçlarının Bakanlık tarafında da beğenildiğini ve ulusal ağa dahil edildiğini belirten Özbayrak, "Bu ulusal ağ aynı zamanda Orta Asya ve Doğu Avrupa Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı'na dahil" diye konuştu.

Artvin'de yoğunluğun orta düzeylerde olduğunu dile getiren Özbayrak, günlük 30-40 kadar kültür örneği incelediklerini ve daha fazla bakteri tanımlamak için ek girişimlerinin olduğunu, şimdiye kadar hiç üretilmemiş bakterileri de ürettiklerini söyledi.