Romanya, Polonya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Makedonya’dan Siirt’te gelen 20 kişilik heyet, bölgenin yer altı zenginliklerinin ve doğal ürünlerinin çok olmasına rağmen neden gelişmediğine şaşırdı.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği kapsamında düzenlenen proje ile Siirt’e gelen Romanya, Polonya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Makedonya’dan yaklaşık 20 kişilik genç, Siirt Üniversitesi Turizm ve Spor Eğitim Uygulama Merkezini ziyaret etti. Heyet daha sonra ziyaret ettikleri Siirt Ürünleri Araştırma Derneği Merkezi’ne giderek, burada Siirt’in ürünleri olan fıstık, menengiç kahvesi, tokmakla hazırlanan bakır ürünlerini, işlemeli Siirt battaniyesini, Pervari balı, Şirvan ve Pervari yataklarında çıkartılan bakır ve mermer örneklerini inceledi.
Daha sonra Dernek Başkanı Vehip Emrah, konukları için tencerede hazırladığı menengiç kahvesini ikram etti. Emrah, gelen konukların Siirt ürünlerine hayran kaldığını belirterek, Siirt’in ve bölgenin bu kadar doğal ürünleri ve yer altı zenginliklerine sahip olmasına rağmen neden gelişmediğini sorduğunu söyledi. Emrah, “Gelen konuklar Siirt ürünlerini hayranlıkla inceledi. Özellikle menengiç kahvesi tadına hayran kalan turistler, İşlemeli Siirt battaniyesi, petrol, bakır ve mermer yataklarından çıkarılan örnek numunelerin sanayide neden işletilmediğini sordu. Bu kadar çok doğal ürünlerin kendi ülkelerde ve kentlerinde olması durumunda sadece bu ürünlerle bile binlerce insana istihdam oluşturulacağını söylediler. Biz de kenti doğal değerlerimizi organik ürünlerimizi işleyip tanıtamadığımızı söyledik. Gelen konukları en iyi şekilde ağırladık" dedi.
ŞEHRİN TARİHİ YERLERİNİ GEZDİ
Yabancı konuklar daha sonra gruplara ayrılarak şehrin farklı bölgelerindeki Tarihi Ulu Cami, Tillo’daki tarihi yapıları gezerek tarihi dokuyu yakından gördü.
1 hafta Siirt’te misafir edilecek olan konuklar, Siirt Üniversitesi’nde devam eden girişimcilik eğitimi faaliyetlerinin yanı sıra üniversitenin spor tesislerini gezecek. Gezinin son günü Tillo Kalesi, Taşbaşı (Rasıl Hacar) ve Deyr mevkiinde bulunan kiliseyi ziyaret ettikten sonra Siirt’ten ayrılacak.