Erzurum Vakfı ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı; hem ülkemizde hem de dünyada önemli bir sorun olan “erken evlilik, adölesan doğurganlık ve toplumsal cinsiyet eşitliği” konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Çocuk Gelinler” ana temalı çalışmayı Erzurum’dan başlatacak.
13 Ocak 2015, Salı günü, Saat 11.00’de Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi Salonlarında; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ile siyasileri, bürokratları, merkezi ve yerel yöneticileri, akademisyenleri ve kamuoyunu bir araya getirecek proje ile 15-19 yaş aralığındaki genç kız ve erkekler ile ailelerine ulaşılması planlanıyor.
Proje çatısı altında; pedofili, adölesan doğurganlık, erken evlilik, erken gebeliğin önlenmesi, ergen ve gençlerin üreme sağlığı ve ruh sağlığı işlenecek; hukuki düzenlemeler konusunda bir konsensus oluşturulmaya çalışılacak.
Yapılacak anket çalışmasının sonuçları ise daha sonra Ankara’da gerçekleştirilecek geniş katılımlı bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşılacak.
Proje nihayetinde; hukuki düzenlemelerin yapılması, kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması, sosyal kültürel faktörler içinde programların geliştirilmesi, ergen ile gençlerin üreme sağlığı konusunda bilgilendirilmelerinin sağlanacağı başvuru noktalarının oluşturulması amaçlanıyor.
Sürdürülebilir bir proje olarak hazırlanan “Çocuk Gelinler Projesi”nin 2015 yılı içerisinde farklı ilçelerde gerçekleştirilecek 3 etkinliği daha olacak.