Io Chokona / Atina, 4 Ağustos () - Atina Borsası'nda genel gösterge endeks, banka dışı hisselerde toparlanmaya karşın, bankalardaki büyük düşüş nedeniyle günü hafif ekside kapattı.

İşlemlere 5 hafta kapalı kaldıktan sonra dün açılan Atina Borsası'nda genel endeks, banka hisslerinde yüzde 30'a yakın düşüşler nedeniyle yüzde dün yüzde 16.2 kayıp ile kapattığı ilk günün ardından toparlanmaya başladı. Atina Borsasi Genel Endeksi, bugün de yüzde 30 düşen bankacılık hisselerinin etkisiyle bugün yüzde 1.2 geriledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atina Borsası Başkanı Socrates Lazaridis, "İşlemlerin
ikinci gününde kayıpların önemli ölçüde azalması, uzun süre kapalı kalmamıza karşın, piyasada normalleşmeye doğru gittiğimizi gösteriyor" dedi. 

Bankalar dışındaki hisselerde önemli toparlanmaların olduğuna dikkat çeken analistler, bu gelişmeyi, "Durumu kurtaran banka dışındaki hisseler oldu. Böylece iki vitesli bir borsamız oldu; bankalar ve diğerleri" diye yorumladı. Analistler, borsadaki gelişmelerin, Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerle yarın başlayacak yeni etap görüşmelerin seyrine göre yön bulacağına işaret ettiler.

Yarın başlayacak görüşmeler, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Avrupa Birliği'nden oluşan Troyka ile Yunanistan hükümetinin temsilcileri arasında yürütülecek.

Yunanistan Hükümeti zor olacağına kesin gözüyle bakılan görüşmelerin 18 Ağustos’ta Avrupa Senatosu’nda onaylanabilmesi için 12 Ağustos’a kadar tamamlanmasını istiyor. Varılacak anlaşmanın 18 Ağustos'ta onaylanması durumunda, Yunanistan, 20 Ağustos’ta AMB’ye, Yunanistan devlet tahvillerinin karşılığı olarak ödemesi gereken 5 milyar euro krediyi alabilecek. Taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda alınacak kararlar 2018’in sonuna kadar uygulanacak.