Aydın’da sabah ve akşam saatlerinde artan hava kirliliğine kalitesiz yakıt kullanımının neden olduğu belirtildi. Özellikle soba yakılan evlerde atık madde yakılmasının hava kirliliğine neden olduğunu belirten uzmanlar, daha temiz bir hava için kaliteli yakıt kullanılmasını önerdiler.
Kış sezonunda yaşanan hava kirliliğinin önlenmesi için kullanımına izin verilen katı yakıtların tercih edilmesini isteyen yetkililer Aydın’da hava kirliliğinin önlenmesi için herkesin duyarlı olmasını istediler.
Kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılmasına, hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin mümkünse 10:00 ve 16:00’saatleri arasında yakılmaması gerektiğini belirten yetkililer, çevreye zarar verecek hava sıcaklığındaki gece ve gündüz farkının arttığı günlerde kirliliğin daha da arttığını belirttiler. Uzmanlar çevre kirliliğini önlemek için en önemli önlemin, çevreci enerji kaynaklarını kullanmak ve enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak olduğunu belirttiler. Aydın’da hava kirliliğinin bilinçsiz yakıt kullanmaktan kaynaklandığını belirten uzmanlar özellikle soba ya da kaloriferin ilk yakıldığı anda çevreye daha çok zarar verdiğini belirttiler.