ray cihazlarından geçirilmesi ve üstlerinin aranmasına tepki göstererek, hem oturma eylemi hem de iş bırakma eylemi yaptı.
Van Adliye Sarayı önünde düzenlenen basın açıklamasında hazırlanan metni okuyan Van Barosu Başkanı Murat Timur, yargının üç kurucu unsurlarından biri olan iddia makamını temsil eden İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a yapılan saldırı sonrası avukatların adliyeye girişiyle ilgili ciddi problemlerin yaşandığını belirtti. Yaşanılan olayın haksız ve mesnetsiz biçimde faturasının avukatlara çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Timur, “Bu şekilde toplumda avukatlar birer ‘olağan şüpheli’ şeklinde görülerek hedef tahtasına konulmaktadır. Yaşanılan saldırının avukatlıkla, avukatlarla hiçbir ilgisi bulunmamasına rağmen, günlerdir bazı basın-yayın organlarında ve birtakım yetkililerin açıklamalarında tüm sorumluluğun avukatlara yöneltilmesi kaygı verici bir boyuta ulaşmıştır” dedi.
Van Adliyesi’nde birkaç gündür avukatlara yönelik uygulanan hukuk dışı ve onur kırıcı uygulamaların asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Timur, şöyle konuştu: “Avukatların üstünün, çantasının aranması 1136 sayılı Avukatlık Kanunu çerçevesinde mümkün değildir. Adliyenin asıl ve gerçek işlevi adalet dağıtılmasıdır. Avukatlarda bu sürecin bir parçasıdır. Bu nedenle güvenlik kaygısından hareketle avukatlar hakkında sistemli bir biçimde geliştirilen olumsuz propagandanın etkisinde kalınarak asla kabul etmeyeceğimiz bir muamele ve müdahalenin avukatlara yapılmaya kalkışılması baromuzca kabul edilecek bir durum değildir. Bu gibi olaylar karşısında sessiz kalmamız meslek onurumuz ve saygınlığımızdan ödün vermemiz beklenmemelidir.”
Sorunun çözümü noktasında başsavcılıkla iletişime geçmelerine rağmen olumlu bir netice almadıklarını dile getiren Timur, şunları söyledi: “Bu kapsamda kendileriyle görüştük. Bizim tek bir talebimiz oldu. Avukatlık Yasası gereği sadece eğer bizi tanımıyorlarsa kimliğimizi ibraz etmek dışında x-ray cihazına girerek asla arama yaptırmayacağız. Tek talebimiz daha önce olduğu gibi ve tüm ülkede uygulandığı gibi kimliğimizi ibraz ederek geçmek oldu. Başsavcımız bu konuda biraz iletişime kapalı. Başsavcılığın bu konuda biraz daha duyarlı davranması gerekiyor. Avukat, hakim ve savcıları karşı karşıya getirecek bir uygulama gerçekten de Van Adliyesi’nde ciddi bir huzursuzluk oluşturacaktır.”
Basın açıklamasının ardından Van Barosu’na bağlı avukatlar, Adliye Sarayı içerisinde ‘Başsavcı istifa’ sloganları atarak oturma eyleminde bulunurken, iş bıraktıklarını da belirtti.