Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne ait 51 dönüm arazinin rezerv alanı ilan edildikten sonra törenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kilis Belediyesine devri yapıldı.
Belediye Konuk evinde tapu devir teslim töreni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ile Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara arasında gerçekleştirildi.
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, yaptığı konuşmada, kendilerinin yoğun bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini ifade ederek, “Çünkü belediye demek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı demek. Ben özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllücü’ye teşekkür ederim. Kilis’te ne yazık ki şu ana kadar bütün yapılaşma tarım arazililerine doğru kaymış. Biz istiyoruz ki yapılaşma tarım arazisine kaymasın bizim atıl arazilerimizin tarım yapılamayacak ama konut yapılabilecek yerlerine kayması yönünde çalışmalarımız var. Ondan dolayı da mastır plan çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bize ciddi bir kaynak aktarıyor. Yine GAP bölgesine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla bu bölgede 18 uygulaması yapılacak. 200 hektarlık bir alanda. Bununla ilgili yine bakanlığımız bize kaynak aktarıyor. Yine Tarım Müdürlüğü’ne tahsis edilmiş hazine arazisinin 51 dönümlük bir araziyi belediyeye kazandırılmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olağanüstü çalıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut yapımında da bize çok ciddi destek verecekler. Belediyeye verilen katkıdan dolayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye teşekkür ederim" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, Kilis’e ekip olarak geldiklerini ifade ederek, “Bu şehirde özellikle yaptığımız çalışmalarla ilgili ve bundan sonra yapılacak konularla ilgili bir değerlendirme yapalım. Önümüzdeki süreçte Kilis’i Türkiye’nin en güzel en yaşanabilir şehirler arasına getirelim. Planlı bir şehir haline getirelim. Çevre planı olmayan şehirlerden biri Kilis. Şu anda Kilis’in çevre çalışmaları yoğun bir şekilde yapılıyor. Kilis’in özellikle geleceğe dönük 1 bölü 50 binlik bir bölü 100 binlik planları yapılarak bu şehrin gelişim alanları yerleşim alanları tarım alanları ile ilgili çalışmalar el birliğiyle oluşturulacak. Bu konuda belediye Başkanı Hasan Kara öncülük yaptı. Şimdi önemli geleceğe dönük alt yapı hizmetlerinde kanalizasyon içme suyu atık su arıtma tesisi çöp depolama alanlarında kapasite eksikliği var. Bu eksikliğinin sağlanması için önümüzdeki süreçte özellikle Japonya ile anlaştığımız JAYKA projesi çerçevesinde şehrin alt yapı problemi önümüzdeki ilk 5 yıl içerisinde sonuçlandıracağız. Belediyemiz Bakanlığımız İller bankamız ile birlikte bu alt yapı sorunlarını su arıtma tesislerini yeni yerleşim yerleri ile ilgili alanla ilgili alt yapı sorunlarını birlikte çözerek sonuca bağlayacağız. Önemli bir hususlardan biri de Kilis’te rezerve alanları oluşturmamız gerekiyor. Bu rezerv alanlarını bakanlığımız oluşturdu. Bu rezerv alanlarında tapu devri gibi devirleri yeni binaların oluşmasıyla ilgili bakanlığımız ile birlikte Kilis belediyesi birlikte çalışacak.Kilis’i Gaziantep ile yarışabilir ve beraber yapı haline getireceğiz. Gaziantep önemli miktarda gelişen bir şehir. GAP projesi çerçevesinde Mekansal Planlama Genel Müdürlüğümüz 200 hektarlık alanda 18 uygulaması yapılacak. Örnek bir projeler bu konuda gerçekleşecek. Bu çalışmalar yapılırken merkezi yönetimle yerel yönetim uyum ve ahenk içerisinde bu çalışmaları yapacak. Biz bakanlık olarak üzerimize düşen bütün görevleri belediyemizin hizmetlerine sunacağız” dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra 51 dönümlük arazinin bedelsiz olarak tapu devri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 51 dönümlük arazinin projesi için 1 milyon TL, Kilis’in mastır planının hazırlanması projesi için de 1 milyon TL’lik çek teslim edildi.
Belediye Konuk evinde devir teslim törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Altyapı ve Kentsel dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürsen, Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Çevre Yönetim Genel Müdürü Muhammed Ecel, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü M. Mustafa Satılmış, Müsteşar Özel Kalem Müdürü Taner Albayram, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Vali Yardımcısı Tolga Toğan, AK Parti Kilis milletvekili Ahmet Salih dal, Milletvekili adayı Reşit Polat, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, İl Genel meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Akif Yavuzlu, Cuma Özdemir, belediye birim müdürleri katıldı.