AB’nin Ermenistan ve Azerbaycan dahil altı ülkeyle oluşturduğu Doğu Ortaklığı Riga’da toplandı. Almanya, Fransa ve Yunanistan liderleri ise gece bir araya gelerek borç krizini görüştü.
AB Doğu Ortaklığı zirvesi, Letonya’nın başkenti Riga’da başladı. AB üyesi 28 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarıyla altı eski Sovyet cumhuriyetinin liderleri, Ukrayna krizi ve Rusya ile yaşanan gerginliğin gölgesinde bir araya geldi. Dün gece resmi bir yemekle başlayan zirvenin sonunda Riga Bildirisi’nin kabul edilmesi bekleniyor. Bildiride altı partner ülkenin toprak bütünlüğünün korunması, öne çıkan maddeler arasında yer alıyor. Beyaz Rusya dışında tüm ortak ülkeler toprak bütünlüğü konusunda sorunlara sahip.
AB Komisyonu Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Bu, Avrupa ve ortak ülkeler için güzel bir gün olacak” diyerek, tüm ortak ülkelerle ortaklık ilişkilerinin derinleştiğini belirtti.
Dün gece Riga’da bir araya gelen Almanya, Fransa ve Yunanistan liderleri ise Yunanistan’ın borç krizi konusunu masaya yatırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel borç krizinde bir dönüm noktasına henüz uzak olduklarını, daha yapacak çok şey olduğunu söyledi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile ‘çok dostça ve yapıcı’ fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Merkel, ancak iflasın eşiğindeki Yunanistan’a mali desteğin sürdürülmesi için yürütülen müzakerelerin, alacaklı kuruluşlarla sonuçlandırılacağını kaydetti.
Görüşme sonrası yapılan açıklamada Merkel, Tsipras ve Hollande’ın yakın temasta kalacakları belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Euro Grubu’nun Mayıs sonu ya da Haziran ayı başında özel bir oturumda bir araya gelebileceğini, ancak Almanya ile Fransa’nın orada Avrupa adına karar verme durumunda olmadığını vurgulamıştı.