Trabzon’da 26 kurum ve kuruluşun imzasıyla birlikte yayınlanan ortak açıklamada Cumhuriyet ve Zaman Gazeteleri kınandı.
Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed’in karikatürize edilmesinin ifade özgürlüğü olarak nitelendirilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada “Bizler Trabzon’un seçilmiş kurum ve kuruluş temsilcileri ve yine Trabzon’un güzide gönüllü kuruluşları olarak Cumhuriyet Gazetesi’nin bu provakatif tavrını ve yine Allah Resulü’ne hakareti hoşgörü ve özgürlük çerçevesi içerisine sokmaya çalışan Zaman Gazetesi’ni şiddetle kınıyoruz” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Fransız mizah dergisinin Peygamber Efendimizi karikatürize etmesi ve yaşananlara rağmen hakaret ve hakir gören anlayışını sürdürmesi dünyada hiçbir müslümanın kabul edebileceği bir şey değildir. Hal böyle iken derginin bu anlayışını ve yaklaşımını fikir özgürlüğünün arkasına saklanarak Türkiye’ye taşıyıp insanımızı tahrik eden basın kuruluşları adeta ateşle oynamaktadırlar. Müslümanların en kutsal değerlerine bir saldırı anlamına gelen bu yayınlar asla fikir ve ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez. Yaratılmak istenen algı ise bu yayın çevrelerinin ne kadar kötü niyetli olduklarını göstermesi bakımından çok önemlidir. Kendileri Kâinatın Efendisi Peygamberimize alçakça saldırmayı meşru sayarken böylesi bir meşruiyeti reddeden ve tepki koyan insanları suçlu göstermek istiyorlar. Cumhuriyet Gazetesi, ne yazık ki Müslümanların en kutsal değerine hakareti özgürlük diye göstererek düpedüz provokatörlük yapıyor. 80 milyonu provoke etmekten imtina etmiyorlar. Fikir ve ifade özgürlüğü adı altında bunu hoş görmemizi bekliyorlar. Müslümanların en kutsalına doğrudan saldırırken milyonların inancını önemsemiyorlar. Zaman adlı gazete ise daha garip bir tavır sergiliyor. Resulullah’a hakareti, fikir özgürlüğü kapsamına alarak Allah ve peygamber düşmanlarının yanında saf tutuyor. Fethullah Gülen’e karikatür üzerinden yapılabilecek bir hakareti hoş görmeyeceğini bildiğimiz bu zihniyetin Kainat’ın Efendisi’ne yönelik hakareti hoş görmesini ve böyle göstermeye çalışmasını bu yapının masum tabanının takdirlerine arz ediyoruz. Fethullah Gülen’e bırakalım hakareti Gülen’in irşat yöntemini bile eleştirenlerin başına neler geldiğini bugün okuyarak öğreniyoruz. Ve bu insanların bugün savruldukları bu noktayı ayrıca ve ibretle izliyoruz. Bizler Trabzon’un seçilmiş kurum ve kuruluş temsilcileri ve yine Trabzon’un güzide gönüllü kuruluşları olarak Cumhuriyet Gazetesi’nin bu provakatif tavrını ve yine Allah Resulü’ne hakareti hoşgörü ve özgürlük çerçevesi içerisine sokmaya çalışan Zaman Gazetesi’ni şiddetle kınıyoruz. Müslüman Türk insanını birer uysal koyun zannederek en kutsal değerlerimizi aşındırmak isteyen başta bu iki gazete olmak üzere, hangi kurum ve kuruluş ve hangi yayın organı olursa olsun bunu kabullenmeyeceğimizi ve demokratik, hukuki ve insanı tepkilerimizi göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız Pazartesi günü hukuki haklarını kullanarak suç duyurusunda bulunacaklardır. Trabzon kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”
Öte yandan açıklamaya imza koyan kuruluşlar ise şu şekilde sıralandı:
“Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TESOB Başkanı Metin Kara, MÜSİAD Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, Askon Şube Başkanı Yılmaz Karadeniz, Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Abdurrahman Şimşek, Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Yazıcı, Yavuz Selim Vakfı Başkanı Adem Şengül, Mazlum Der Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çınar, TEKDER Şube Başkanı Cemal Akdeniz, 2 Nolu Yol İş Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Balaban, Hizmet İş Sendikası Başkanı İhsan Bülbül, Ayasofya Camii Derneği Başkanı Kemal Kocaman, Trabzon İHH Başkanı Murat Kadir Topçu, İlim Yayma Cemiyeti Adına Osman Çıtlak, Ensar Vakfı Başkanı Ömer Topaloğlu, Araştırma Kültür Vakfı Başkanı Tuncay Mahitapoğlu, KULDER Başkanı Umut Özçelik, Karadeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Hakan Usta, Eğitim Bir Sen Başkanı Mehmet Kara, Sağlık Sen Başkanı İdris Baykan, Diyanet Sen Başkanı Metin Aydın, Büro Memur Sen Başkanı Mustafa Kahraman, Toç Bir Sen Başkanı Resul Doğan, Bem Bir Sen Başkanı Arslan Korkmaz, Enerji Bir Sen Başkanı Mustafa Kuruçelik, Ulaştırma Memur Sen Başkanı Sezgin Değirmenci, Birlik Haber Sen Başkanı Yavuz Güney, Bayındır Memur Sen Başkanı Yücel Durmuş, Kültür Memur Sen Başkanı Yahya Saka, TİHDER Başkanı Mehmet Sağır, ESDER Başkanı Muhammet Uçar, Ekonomik Sosyal araştırmalar Derneği Trabzon Şube Başkanı Abdurrahim Güneş”