Yozgat’ta Nevruz Bayramı coşku ile kutlandı.
Baharın başladığı, doğanın uyandığı gün olarak kabul edilen "21 Mart Nevruz Bayramı" Bozok Üniversitesi Kampüsünde düzenlendi.
Bozok Üniversitesi ve Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Belediye Başkan Vekili Talip Karslıoğlu, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan kutlama etkinliği Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Sevdanur Korkmaz, “Türklerde Nevruz Bayramının Tarihsel Geçmişi” konusunda açış konuşması yaptı. Korkmaz, Nevruzun Türk dünyasında 2 bin 800 yıldır coşkuyla kutlanan ve halen de 200 milyonu aşkın Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlandığını söyledi.
Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş’de “Nevruz Bayramı Türklerin en eski bayramlarından birisidir. Bu tarih baharın gelişinin müjdecisi olarak bilinir. Nevruz her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirilip özü itibari ile baharın gelişi için kutlandığı coşku ile karşılandığı bir gündür” dedi.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’da yaptığı konuşmada baharın başladığı, doğanın uyandığı gün olarak kabul edilen 21 Mart Nevruz Bayramı’nı her yıl çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirterek, “Bugünler kardeşliğin, birlik ve beraberliğin pekiştiği önemli günlerimizdir. Sarısı, kırmızısı, mavisi, yeşili, beyazı hepsi bizim rengimiz ve hepsini kucaklıyoruz. Bu bayram tarihi bakımdan, Göktürk, Uygur, Hun, Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde bir örf olarak kutlanmaktadır” diye konuştu.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ise nevruzun tarihimizde özgün bir yere sahip olduğunu kaydetti. Nevruzun İslamiyet’ten önce de Türk milletinin kutladığı bir bayram olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, “Her ne kadar bu bayramı farklı sıkıntılara alet edip, sanki yeni icat edip kutladığımız bir bayrammış gibi gösterseler de 2 bin yıla yakın kutlandığını bildiğimiz güzel bir bayramdır. Baharın gelişini atalarımız kutlamış, bizler de kutluyoruz. Bu güzel günümüzün memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Kutlama etkinlikleri örs üzerinde demir dövme geleneğinin yaşatılması, yumurta tokuşturma yarışmaları ve manilerin okunması ile devam etti. Etkinlikler Nevruz Ateşinin yakılmasının ardından katılımcılar yanan ateşin üzerinden atlayarak Nevruz coşkusuna ortak oldu. Program etkinlikler oyunların oynanıp halayların çekilmesiyle Nevruz coşkusu doyasıya kutlandı. Program katılımcılara yapılan ikramlarla sona erdi.