Bursa’da öğrenciler ekmek israfı konusunda bilgilendirilecek.
100 okulda 12 bin öğrenciye Bursa Valiliği, BTSO ve Uludağ Üniversitesi tarafından güvenilir gıda ve israf konularında eğitim verilecek. ‘Güvenilir gıda tüketelim, israfı önleyelim’ projesi BTSO Altıparmak binasında yapılan toplantıda tanıtıldı. Toplantıya Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürü Ömer Çelik ve çok sayıda kamu kurumu idaresici katıldı. Güvenilir ve yeterli gıdanın bulunmasının insanlık tarihinde hep zor olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Bazen kıtlık olmuştur. Bazen hijyeni, bazen de bugün olduğu gibi gıdanın güvenirliliği sıkıntı olmuştur. Dünyada ülkeler farklı savaş metotlarını uyguluyorlar. Bir taraftan siber savaşlar, bir taraftan da biyolojik ve genetik savaşlar var. Artık gıdalar üzerinden yürütülen savaşlar ortaya çıktı. Onun için gıda, sadece beslenme değil, ülkelerin milli güvenliklerini de ilgilendiren bir mesele haline geldi” diye konuştu.
“GELECEK NESİLLERİN HAKKINI GASP EDİYORUZ”
İsraf ederek gelecek nesillerinde hakkını gasp ettiğimizi belirten Karaloğlu, “Bu kadar önemli bir konuyu 5-6 sınıftaki öğrencilerimize anlatılması çok güzel bir proje. Bu projeye önderlik yapan herkese teşekkür ediyorum. Çocuklarımızı güvenilir gıda ve israfın önlenmesi hususunda şuurlandıramazsak, aldığımız tedbirler pek işe yaramayacaktır. İnşallah bunu yüz okuldan sonra devam ettiririz” dedi.
BAŞARII OLAN 10 ÖĞRENCİYE TABLET
Gıdanın daha sofralarımıza ulaşmadan üçte birinin çöpe atıldığına dikkat çeken BTSO Başkanı Burkay ise, “Dünyada 1,3 milyar ton gıda çöpe atılıyor. Bunun ekonomik değeri 1 trilyon dolar. En çokta israf edilen çöpe atılan ise ekmek. Türkiye ise 2.1 milyar adet ekmek çöpe atılmaktadır. Yaklaşık 1,5 milyarlık liralık bu israf ekonomik olarak baktığımızda 80 hastaneye, onlarca köprü ve 500’ün üzerinde okul inşaatına denk gelmektedir. Yaklaşık 5 aydır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bursa’da 100 okulda 12 bin öğrenci için bu projeyi hazırladık. Eğitimlerden yararlanacak öğrencilerimiz israfın önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın artmasıda katkıda bulunacaklar. Başarılı olan 10 öğrencimize ise tablet hediye edeceğiz” diye kaydetti.
“KİMSEYE GÖZ AÇTIRMIYORUZ”
En iyi denetimcinin tüketicinin kendisi olduğunu ifade eden Ömer Çelik ise, kaçak et kesimine açıklık getirdi. Çelik, “Türkiye’nin her tarafında bu tür hadiseler olabilir. Lakin önemli olan bu tür kesim yapan kişilerden firmaların et almamasıdır. Şu anda 15 ekibimizle her gün tarama işlemiyle denetimler yapıyoruz” dedi.