Akif ARICI / ANTALYA, () - ANTALYA'da 5 yıl önce bindiği asansörün kabini ile duvar arasına sıkışması sonucu sol kolu kopan 14 yaşındaki Pelin Leyman parmaklarını oynatmaya başladı.
5 yıl önce Cumhuriyet Mahallesi, Tonguç Caddesi'ndeki Karacan Leyman Apartmanı'nda oturan Cemal- Kezban Leyman çiftinin 2 çocuğundan kızları Pelin Leyman'ın sol kolu, bindiği asansörde kabin ile duvar arasına sıkıştı. Kolu omuz hizasından kopan kızını kanlar içinde gören Kezban Leyman, taksiyle hastaneye gitti. Pelin'in kolu peşinden hastaneye götürülürken zamanla yarışıldı. Türkiye'de ilk yüz naklini yaparak ismini dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından ameliyata alınan Leyman'ın kolu, 6 saatlik operasyonla yerine dikildi.
FİZYOTERAPİ MEYVESİNİ VERDİ
Kazanın olduğu yıl ilköğretim 4'üncü sınıf öğrencisi olan Pelin Leyman bu yıl Yavuz Selim Anadolu Lisesi'ne başladı. Kazanın ardından 5 yıl boyunca AÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile özel rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapiye devam eden Leyman, kolunu ve parmaklarını oynatmayı başardı. Okul arkadaşlarının 'mucize kız' adını verdiği Pelin, annesine yemek yaparken yardım edip, babasına da kendi eliyle Türk kahvesi pişirdiğini söyledi.
Pelin'in yaşının küçük olması sayesinde iyileşme sürecinin hızla devam ettiğini belirten AÜ Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Uzman Fizyoterapist Kadriye Tombak, "Pelinin omuz, dirsek ve parmak hareketleri beklendiği gibi. Bundan sonraki süreçte çok daha fonksiyonel omuz ve ele sahip olacaktır" dedi. Pelin'in gelişim sürecinde olmasının tedaviye ekstra bir katkı sağladığını dile getiren Tombak, fizyoterapinin önemine dikkati çekti.
GELECEK YIL YİNE OPERASYON GEÇİRECEK
Gelecek yıl haziran ayında ve sonrasında kolundan birkaç kez operasyon geçirecek Pelin Leyman da şunları söyledi:
"İlk günlerden bu yana çok değişme var. Çok zorlanıyordum ama gün be gün değişiklikleri hissediyorum. Pek çok ihtiyacımı kendim yapabiliyorum. Beni gören şu andaki durumuma inanamıyor. İnşallah ilerleyen süreçte iki kolum arasında fark kalmayacak. Tedavimde emeği geçen herkese teşekkür ederim." 
Pelin şimdi fizyoterapinin yanı sıra üniversitede istediği bölümü kazanmak için de derslerine çalışıyor.

FOTOĞRAFLI