Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörlüğü görevine ataması yapılan Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, kentte görev yapan yerel ve yaygın basın temsilcileriyle bir araya geldi.
MŞÜ Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, görevi devraldıktan sonra gazetecilerle bir araya geldi. Polat, “Muş Alparslan Üniversitesi öğretim üyelerinin oyları ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile şahsım için son derece onurlu bir vazife olan rektörlük makamını deruhte etmiş bulunuyorum. Kuruluşundan bugüne kadar inkâr edilemez katkıları ile üniversitemizi bugünlere getiren başta kurucu Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat İnanç ve çalışma arkadaşları olmak üzere, kurumumuza ve Muş’a emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize ve dış paydaşlarımıza teşekkürlerimi arz ediyorum. Bir bayrak yarışı olarak gördüğüm hizmet yolunun bundan sonraki etabında öncüllerimize yakışır bir kimlik ve kişilikle bayrağı taşıyacağıma söz veriyorum” dedi.
Temel değerleri adalet, özgürlük, eşitlik ve istişare kültürü olan bir yönetim anlayışını MŞÜ’ye kazandırmak için gayret sarf edeceğini vurgulayan Polat, “Dürüstlük, şeffaflık, liyakat ve güven esasına dayalı ilişki biçimi ve insanların sahip olduğu yetenekleri ortaya çıkaracak bir personel yönetimini; akademik üretimi artıracak etkileşimli kültürel bir ortamı oluşturmak için tüm personelimle birlikte gayret göstereceğiz. Üniversitemiz sadece kendi dünyasına kapanıp kalan bir havza olmayacak; çalışanları, öğrencileri ve toplumun diğer kesimlerinin tamamı ile barışık, onların taleplerini de dikkate alan çoğulcu bir yönetim anlayışını benimseyecektir. Kentin, üniversiteyi de ilgilendiren sorunlarını çözme konusunda hassasiyet göstermek ve istişare sürecini ilgili paydaşların tamamının katıldığı bir ortak akıl çalışmasına dönüştürmek en önemli hedeflerimizden biridir. Bu çerçevede hem akademik ve idari personelimizle hem öğrenci kulüpleri ve öğrenci temsilcilerimizle hem de şehrin kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve resmi erkân ile müşterek çalışma grupları eşliğinde ve gelecek perspektifimize yön vereceğiz” diye konuştu.
“TANINMIŞ SİMALARI ŞEHRİMİZLE BULUŞTURACAĞIZ”
Sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık verileceğini belirten Polat, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sosyal, kültürel alanlarda ülkenin tanınmış simaları ile bir araya gelecek, onların şehirle buluşmasının imkânlarını temin edeceğiz. Bahsettiğim gelecek perspektifimizin belirlenmesinde sadece yerel unsurlarla değil, aynı zamanda ulusal figürlerle ve ilimiz dışındaki hemşehrilerimizle de periyodik buluşmalar gerçekleştireceğiz. Buraya katılacak heyetlerin yılda en az bir defa ulusal ya da uluslararası bir sempozyum düzenlemeyi, güncel meselelerde kamuoyunun nabzını yoklamak ve toplumsal infiale yol açan hadiselerde kolektif aklı harekete geçirmeyi önemsiyorum. Bu buluşmaları, Muş Alparslan Üniversitesi öncülüğünde ve bölgedeki diğer üniversitelerin de katılımı ile bir Doğu Anadolu Düşünce Platformu’na dönüştürmek ve bunu geleneksel hale getirmek en büyük amaçlarımdan biridir. TÜBİTAK, TÜBA gibi akademik projelere destek sağlayan kurumlar kadar diğer bakanlıklar bünyesinde hizmet sunan kurumların da üniversite aracılığı ile şehrimize katkı sunmasını sağlayacağız. Bu çerçevede başta valilik ve belediye başkanlığımız olmak üzere tüm kamu kurumları ile yardımlaşacağız. Bunun için ülkenin her yanındaki sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçireceğiz. Daha önce sayın valimiz ve belediye başkanımızın da hararetle desteklediği, ancak gerçekleşmesi bu yaza kalan bir ortak hayır çalışmasını sizler aracılığı ile duyurmak isterim; nasip olursa önümüzdeki yaz şehrimizdeki 60 genci evlendireceğiz” şeklinde konuştu.
“BÖLGEMİZE HAS EDERLER KORUNACAK”
Dengbejlik kültürünü geliştirmek için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Polat, “Güzel Sanatlar Fakültesi’nin alt yapısını planlamak; halıcılık, yerel sanatlar ve dengbej kültürü gibi bölgemize has değerlerin korunması için gerekli çalışmalar ve yayınlar yapmak; çocuk oyunları, nişan-düğün-sünnet törenleri, kahve kültürü, kış gecelerinde anlatılan hikâyeler gibi yerel folklorik tecrübeleri kayıt altına almak istiyoruz. Düzenli aralıklarla toplanacak bu heyette şehrin önde gelen STK temsilcileriyle kanaat önderlerinin yer almasını temin etmek; bu toplantıları, Türkiye gündemini belirleyen ve geleneksel olarak tekrar edilen bir düşünce kuruluşu sürecine dönüştürmek de bir başka hedefimizdir. Norşin, Ohin, Solhan, Varto, Malazgirt, Bulanık gibi bölge ilçelerindeki ve Mollaköy, Abri gibi daha küçük yerleşim birimlerindeki medrese geçmişini ve müştemilatını müftülükler ve kültür müdürlükleriyle ortak bir çalışma çerçevesinde arşivlemek; geçmiş kültürel mirasımızla hayatta olan kanaat önderlerimizi; üniversitenin akademik katkısı, TRT’nin yayın desteği ile ölümsüzleştirmek; Ulu Cami, Hacı Şeref, Alaaddin Bey, Esenlik ve Yünören camileri ile Arak, Çanlı, Çengilli, Meryem Ana kiliseleri gibi kültürel hazinelerin envanterini çıkarmak; Molla Halid Zengokî ve Müştak Baba gibi vefat etmiş değerli insanların eserlerini neşretmek için şimdiden çalışmalara başladık. Son olarak bölgenin hayvancılık ve tarıma dayalı ekonomisine en büyük katkıyı sağlayacak veteriner ve ziraat fakültelerinin açılması ya da buna uygun meslek yüksekokulu bölümlerinin açılması için fizibilite çalışmalarına başlayacağız. Tüm personelimizden, kamu kurumlarından, sivil toplum kuruluşlarından, basın mensuplarından ve hepsinden önemlisi çok kıymetli Muş halkından destek beklediğimizi belirtiyor, saygılarımı ve selamlarımı sunuyorum” diye konuştu.