Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarih bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Şehr-i Ayntab-ı Cihan adlı kitabında Gaziantep’in anatomisini ve Gazi Mustafa Kemal’in biyografisini bir arada topladı.
Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan, üçüncü kitabını çıkardı. Pekdoğan’ın Şehr-i Ayntab-ı Cihan adlı kitabında Gaziantep’in anatomisi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün biyografisi ilk kez aynı kitapta toplandı.
"MUSTAFA KEMAL’İN RESMİ BİYOGRAFİSİNİ İLK DEFA BURADA ORTAYA ÇIKARDIK"
Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan, "Biz 1867’den 1929’a kadar Gaziantep’teki ticaret, yönetim, tarım ve sanayi konuları ile ilgili bütün bilgileri buraya topladık. Özellikle bu kitabın önemli bir özelliği var. Bütün basın yayın organlarında Mustafa Kemal’in bugüne kadar yayınlanmış resmi bir biyografisi yoktur diye söylüyorlar. Mustafa Kemal’in 1926 yılında yayınlanmış resmi bir biyografisi var. Bu biyografiyi ben ilk kez eski Türkçe’den günümüze aktardım. Fotokopileri ile birlikte bu kitabın içine koydum. Hem Latin harfleri ile ilgili olan kısımları ve eski Türkçe ile olan kısımlar var. Bu önemli bir husustur. Mustafa Kemal’in bugüne kadar yayınlanmış resmi bir biyografisi demek ki varmış. Biz bunu ilk defa burada ortaya çıkardık” bilgisini verdi.
"GAZİANTEP’İN BİR ANATOMİSİNİ ÇIKARDIK DENİLEBİLİR"
Pekdoğan, “Biz bu kitapta 1867’den itibaren Antep’i kimler idare etmiş, hangi mahallelerden ve köylerden ibaret, hangi yollar, çeşmeler var, neler yetiştiriliyor, bütün bunları yıllıklara aktardık. Devlet bunların hepsini o zaman kaydetmiş. Onları günümüz Türkçesine aktardık insanlar bundan yararlansın diye. Gaziantep’te yani o zaman Ayıntab adını verdiğimi kentte ne var ne yok bütün bunların hepsini bu kitaba aldık. Gaziantep’in bir anatomisini çıkardık denilebilir. Ondan sonra Mustafa Kemal’in biyografisini buraya neden aldık diye sorulursa, bu sorunun cevabı şu. Gaziantep ile ilgili Cumhuriyet dönemindeki bilgileri buraya aldığımız için Gaziantep’le de aynı ismi taşıdığından dolayı. Dolayısıyla cumhuriyet dönemi yıllıklarında bulunan bilgileri aldık. Mustafa Kemal’in orada kalmış biyografisini gün yüzüne çıkarmayı amaçladık" diye konuştu.