Aydın’da bir araya gelen bazı sağlık sendikaları ve sivil toplum örgütü üyeleri 14 Mart Sağlık Haftası bir günlüğüne iş bırakarak basın açıklamasıyla taleplerini paylaştı.
Aydın’da 1 günlüğüne iş bırakan Aydın Tabip Odası, AHEF, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Yardım Emekçileri Sendikası, Türk Sağlık Sen, Genel Sağlık İş ve ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli pratisyen hekimler, Aydın Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
Hekimlerin 14 Mart Sağlık Haftası’nda sağlıkları, hakları ve halkımızın sağlığı için bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmediğini ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, “Sayın Sağlık Bakanı bu kararımızı duyunca demiş ki; “Her şey iyi giderken bu iş bırakmaya anlam veremiyorum” demiş. Anayasa’nın yasakladığı angarya serbest olmuş, namus ve şeref üzerine edilen Anayasa’ya bağlılık yemini unutulmuş. Bu tablo biz sağlık çalışanları için de hastalarımız için de iç açıcı değildir. Sağlık Bakanlığı’nı uyarıyor ve talep ediyoruz; insanüstü bir çabayla, insanlık dışı koşullarda çalışıyoruz. Çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ediyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliği giderek bozulmakta, bu halkımızın geleceğini tehdit etmektedir. Sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. 2007 sonrası hemşirelik mesleğine açıklık getiren yasa ve yönetmelik hükümlerinin gereğini yapmadığınız gibi, bu hükümleri kısa bir süre sonra ardı ardına yaptığınız başka düzenlemelerle işlemez hale getirdiniz. Böylece meslek yok olma aşamasına geldi. Bu duruma son vermek üzere gereken düzenlemeleri derhal yapınız. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz. Bakanlığa çağrımızdır. Birinci basamakta çalışanlarına her gün yeni bir görev dayatmaktan vazgeçin. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Ocak ayı başından beri her Cumartesi günü olduğu gibi 14 Mart’ta da aile hekimlerinin ve ASM çalışanlarının nöbet direnişinin süreceğini buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Biz sağlık alanındaki tüm örgütler dayanışma içinde mücadelemizi ‘herkes için, alan için de veren için de sağlık’ gerçekleşene dek sürdüreceğiz” diye konuştu.
Ellerindeki döviz ve sloganlarla sağlık alanındaki uygulamalara tepki gösteren hekimler, basın açıklamasının ardından dağıldı. İş bırakan hekimlerin basın açıklaması yaptığı sırada, çevrede toplanan hasta ve hasta yakınlarından bazıları da doktorlara eylemlerinde destek verdi.