MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarının bu haftaki gündem maddesi DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) oldu.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan DEİK Genel Sekreteri Mustafa Mente, katılımcılara 2014 yılı içerisinde çıkarılan kanunla TC Ekonomi Bakanlığı’na bağlanarak yeni bir yapıya kavuşan DEİK’in çalışma alanları, amaçları ve teşkilat yapısı ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Avukat Mehmet Ali Özbuğday, “Şehir olarak, ülke olarak ülkemizin 2023 hedeflerine odaklanmış durumdayız. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz doğrultusunda hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Daha fazla üretmeli, daha fazla ihracat yapmalı ve ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamalıyız. İhracat konusunda sanayicilerimiz artık deneyimli ancak; hedeflerin bu denli büyük olduğu bir dönemde sanayicilerimize devletimiz tarafından verilecek desteğin önemi de yadsınamaz. Yurt dışına açılarak yeni pazarlara ulaşma noktasında DEİK güzel bir örnek. Bizler de bu konferansımızda bu kurum hakkında bilgi almak istedik” dedi.
Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. DEİK’in asıl amacının Türk sanayicisinin, Türk girişimcisinin küresel pazarlara entegre olmasını sağlamak ve yurt dışı iş bağlantılarını kurmak olduğunu belirten, Mustafa Mente, “1986 yılında kurulan kurumumuz Türk sanayicisine yeni ufuklar açmayı, gerçekleştirdiği ihracatı artırmayı, yurt dışı bağlantılarını kurmayı kendine ilke edinmiştir. Ülke olarak geçmişte ekonomik krizlerle yaşamaya alışık hale gelmiştik. DEİK olarak yaptığımız araştırma sonucunda doksanlı yıllarda art arda yaşadığımız ekonomik krizlerde ve son olarak da 2001 yılında yaşadığımız ekonomik krizde Türk sanayicisinin yaşanan krizler nedeniyle iç pazarda kaybettiği payını yurt dışına ihracat yaparak telafi etmeye çalıştığını gördük. Bu noktada DEİK’in önemi bir kez daha ortaya çıktı. Günümüze geldiğimizde ise DEİK içinde 114 iş konseyini barındıran, sürekli işbirlikleri sağlamaya çalışan, araştırma raporları hazırlayan bir kurum haline geldi. 2014 yılında ise Ekonomi Bakanlığı’na bağlanarak devlet güvencesi altına alındı. Artık pek çok işi daha kolay ve vakit kaybetmeden yapabiliyoruz. Bu durum hem ülkemiz sanayicileri tarafından hem de diğer ülkelerin iş adamları tarafından memnuniyetle karşılandı” diye konuştu.
“DEİK OLARAK 3 TEMEL İLKEMİZ VAR”
DEİK’in yeni yapılanmasıyla Türkiye ile diğer ülkeler arasında en üst düzey ekonomik ve diplomatik ilişkileri yürüten, organize eden bir yapı halini aldığını kaydeden Metne, “DEİK’in kurucuları arasında TOBB, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, İhracatçı Birlikleri, Sektörel Dernekler, Sektörel Birlikler, İş adamı Dernekleri yer almaktadır. MÜSİAD kurucu kuruluşlarımız arasında yer almakta ve özel bir statüye sahip bulunmaktadır. Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası da yapılanmamız içerisinde kurucu kuruşlarımız arasında yer almaktadır. DEİK olarak 3 temel ilkemiz vardır. Birincisi kapsayıcılık. Bu konuda Türk sanayisinin bütün büyük aktörlerini yapımıza dahil etmek, ihracatlarını artırma konusunda yardımcı olmak temel amaçlarımız arasında yer almaktadır. İkinci ilkemiz entegrasyondur. Dünya üzerinde değişen ekonomik eğilimlere ayak uydurmak, bölgesel ve ülkesel bazda gelişen olaylara karşı ihracatçılarımızı uyarmak veya yönlendirme yapmak temel amacımızdır. Üçüncüsü ve aslında en çok üzerinde durduğumuz ilke ise kurumsallaşmaktır. Bu konuda çalışan arkadaşlarımızın birkaç dil birden biliyor olmasına, yapılan çalışmaların raporlanmasına, kayıt altında tutulmasına özen gösteriyoruz. Yine DEİK bünyesinde kurulan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) ile de dünya üzerinde değişik ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızı ülkemizde yatırım yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. DEİK’e üyelik noktasında son dönemde Konya’dan önemli bir talep var. MÜSİAD Konya Şubesi üyelerinden DEİK’e üye olan, İş Konseylerinde aktif görev alan ve yurt dışı iş gezilerine katılan sanayicilerimiz mevcut. Arzumuz bu sayının daha fazla artmasıdır. Yeni dönemde en büyük hedefimiz kurumsallaşmayı tam anlamıyla sağladıktan sonra uluslararası daha büyük organizasyonlar gerçekleştirmek, Türk sanayicilerimize ihracat yapmaları noktasında daha fazla yardımcı olmak ve ülkemizin 2023 ihracat hedeflerine katkı sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
DEİK Genel Sekreteri Mustafa Mente’nin ardından söz alan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek de, “MÜSİAD Konya Şubesi olarak ülkemizin 2023 ihracat hedeflerine giden yolda DEİK’in yaptığı çalışmaları çok önemsiyoruz. MÜSİAD Konya Şubesi olarak ihracat yapan firmalarımızın ihracat rakamlarını artırmaları için bu kurumun bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Buradan ihracat yapan, yapmayı planlayan üyelerimizi ve Konyalı sanayicilerimizi DEİK’e üye olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantı, soru cevap bölümü ve MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’in günün anısına Mustafa Mente’ye hediye takdimi ile son buldu.