Avrupa Parlamentosu (AP), 2014 Türkiye İlerleme Raporu’nu, 94 oya karşı 432 oyla onayladı. Raporda, Türkiye’deki genel seçimlerden alınan sonuçların memnuniyet verici olduğu ifade edilirken, siyasi partilere de kapsayıcı ve istikrarlı bir hükümet kurulması yolunda çalışmaları çağrısında bulunuldu.
Avrupa Parlamentosu, 21 Mayıs’ta, çeşitli değişiklik önergeleri ve 7 Haziran Genel Seçimleri nedeniyle ertelenen 2014 Türkiye İlerleme Raporu’nu, bugün düzenlenen oturumda oyladı. 653 üyeden 94’ü rapora onay vermezken, 432 üye de raporu onayladı. Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan rapor 127 üyeden de çekimser oy aldı.
Oylama öncesi parlamentoda bulunan Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller tarafından Türkiye’deki genel seçim sonuçlarından duyulan memnuniyetin dile getirildiği bir önerge sunuldu. Oy çokluğuyla kabul edilen önergede, seçim sonuçlarının, Türk demokrasisinin ve Türk vatandaşlarının demokratik ruhunun direncini gösterdiği kaydedilirken, Türkiye’deki siyasi partilere de Türkiye’nin demokratikleşme ve AB reformları hakkındaki diyalog sürecini yeniden başlatmak amacıyla kapsayıcı ve istikrarlı bir hükümet kurmak için çalışmaları çağrısı yapıldı.
Raporda, Türkiye ile vize diyaloğu konusuna da değinildi. Parlamentodaki Hıristiyan Demokratların sunduğu bir önergede, vize diyaloğu konusunda ilerlemenin, Ankara’nın geri kabul anlaşmasındaki tüm hükümleri tam olarak yerine getirmesine bağlı olduğu kaydedildi.
Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan 2015 tarihli "Ermeni soykırımı" kararına da atıfta bulunulan raporda, ayrıca Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında yapılan işbirliği kaygılandırıcı olarak nitelendirildi. Bu sebeple, AB’nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiğine işaret edildi.
PKK’nın AB’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden bir önerge ise oy çokluğuyla ret aldı. Raporda, IŞİD’le mücadelede daha aktif rol oynanması, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi ve Maraş bölgesinin BM’ye devredilmesinin yanı sıra Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin de durdurulması istendi.