Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, "Elimizdeki bilgiler ve belgeler Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu gösteriyor” dedi.
Afşin Meslek Yüksek Okulu’nun (MYO) daveti üzerine ilçeye gelen Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi tarihi hakkında konferans verdi.
Eshab-ı Kehf’te tarih boyunca yaşamış medeniyetlerden ve Afşin’in geçmiş yıllardaki yapısı hakkında bilgi veren Özkarcı, “Külliye Hıristiyanlar tarafından da kutsal olarak kabul edilmekteydi. 1085 yılında Anadolu Selçuklular tarafından fethedildiğinde burası büyük bir Hıristiyanlık merkeziydi” dedi.
Tarihi eserlerin bulundukları yerlerin tapusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, “Kahramanmaraş ve Afşin’in kalbi Afşin Eshab-ı Kehf’tir. Tarihi eserler bir milletin hayatında önemi oldukça büyüktür. Çünkü tarihi eserlerimiz bulundukları toprakların tapusudur, o milletin hafızasıdır. Nasıl bir insan hafızasını kaybettiği durum ne ise, eğer o topraklardaki tarihi eserlere sahip çıkmazsak hafızasını kaybetmiş insandan hiçbir farkımız kalmaz” dedi.
İnsanların Eshab-ı Kehf’e sahip çıkmasının mutluluk verici olduğunu belirten Özkarcı, “Afşin’in geçmişteki isimlerine baktığımızda Arabisos ve Efsus isimlerini aldığını görüyoruz. Kur’an-ı Kerim’deki verilere baktığımızda coğrafi konumuyla örtüşen yer Afşin’dir. Elimizdeki bilgiler ve belgeler Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu gösteriyor” dedi.