Eskişehir Kızılay ekibi tarafından Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerine ilk yardım eğitimi verildi. Eğitimde AKUT ekiplerinin yaralıya nasıl müdahale etmeleri gerektiği anlatıldı.
Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu bir program dahilinde verilen eğitimde, boğulmalar, tıkanmalar, kanamalar ve göğüs yaralanmaları gibi durumlarda neler yapılması gerektiği anlatıldı. İlk yardım eğitimini katılımcılara anlatan Kızılay İlk Yardım Koordinatörü ve İlk Yardım Eğitmeni Gülay İnanç, ilk yardımın kaza ya da hayatı tehlikeye düşüren bir durumda görevliler gelinceye kadar eldeki imkanlar dahilinde yapılan müdahale olduğunu söyledi. Bu eğitimlerin büyük oranda başarı yakaladığını ifade eden İnanç, şunları söyledi;
“VERİLEN EĞİTİMLERDE BAŞARI ORANIMIZ ÇOK YÜKSEK”
"Olay yerine sağlık görevlileri gelinceye kadar hayat kurtarmak, durumun kötüye gitmesini engellemek iyileştirmeyi kolaylaştırmak adına neler yapılabileceğini anlatıyoruz burada. Kızılay olarak verdiğimiz bu eğitimlerde yüzde 98 başarı oranına sahibiz. Boğulmalar, tıkanmalar, kanamalar ve göğüs yaralanmaları gibi olaylar hakkında detaylı bilgi veriyoruz. Kişi kanaması varsa ne yapılmalı, ne yapılırsa kurtarılır gibi soruların yanıtlarını veriyoruz. Bizim sadece 10 parmağımız var aslında. İlk yardımda bilgi çok önemlidir. Kuvvetli veya cesaretli olmak kimseyi ilk yardımcı yapmaz. Önce bilgi daha sonra katılan kişileri cesaretlendirmek istiyoruz” diye konuştu.
“İLK YARDIM BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”
Arama kurtarma ekibi oldukları için ilk yardımın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen AKUT Eskişehir Ekip Lideri Mete Kızıl ise, daha önce de Kızılay ile ortak projelerinin olduğunu vurguları. Kızıl, “Biz daha önce Kızılay’dan ekibimizden 20 kişiye ilk yardım eğitimi aldırdık. Burada verilen ilk yardım eğitimi de bunlardan bir tanesi. Bugün de 11 kişi eğitim alıyor. Periyodik aralıklarla eğitimlerimiz devam edecek. Biz bunun yanı sıra bir arama kurtarma ekibi olduğumuz için yaralıya ilk ulaştığımızda arkadaşlarımızın neler yapması gerektiği, kazazedeye nasıl davranmamız gerektiğini öğreniyoruz. Buradan da arkadaşlarımız bu bilgilerin sahibi oluyor. AKUT olarak da bu tür eğitimlerimiz devam edecek” dedi.