Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 oranında azaldı; Şubat ayında 68,06 olan endeks Mart ayında 64,39 oldu.
TÜİK tarafından yapılan açıklamada, TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi açıklandı. Buna göre, tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 oranında azaldı ve Şubat ayında 68,06 olan endeks Mart ayında 64,39 oldu.
HANENİN MADDİ DURUM BEKLENTİSİ YÜZDE 1,6 AZALDI
Hesaplanan tüketici güven endeksine göre, hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında azaldı. Şubat ayında 86,75 olan endeks değeri Mart ayında 85,37 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ YÜZDE 5 AZALDI
Şubat ayında 90,87 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 5 oranında azalarak, Mart ayında 86,30 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.
İŞSİZ SAYISI BEKLENTİSİ YÜZDE 6,3 AZALDI
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında azalarak, Mart ayında 65,28 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.
TASARRUF ETME İHTİMALİ YÜZDE 17,5 AZALDI
Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 17,5 oranında azaldı. Şubat ayında 25 olan endeks, Mart ayında 20,61 değerine düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.
TÜİK tarafından yapılan açıklamada, “Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanmaktadır. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir” denildi.