Tarihi Bekir Ağalar Konağı’nda Çubuk Belediyesi ve ilçe halkının katkılarıyla Geçmişten Günümüze Çubuk’un Değerleri Sergisi’nin açılışı yapıldı.
Ak Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt ve davetliler ‘Geçmişten Günümüze Çubuk’un Değerleri Sergisi’nin açılışını yaptı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan ve 1933’te Mustafa Kemal Atatürk’ün Çubuk’a gerçekleştirdiği ziyarette ev sahipliği yapan Tarihi Bekir Ağalar Konağı, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini yaşatmak için Çubuk Belediyesi ve Ankara Valiliğinin katkıları ile restore edildi. Çubuk Belediyesi tarafından yürütülen bir çalışma sonucunda da müzeye çevrilen konakta ilk sergi açılışı yapıldı.
Açılış konuşmasını yapan Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, böyle bir hizmeti sunmaktan dolayı sevinç ve mutluluk duyduklarını söyledi. Bundan 3 yıl önce Bekir Ağalar Konağının kamulaştırılarak Ankara Valiliği’nin destekleri ile restore ettiklerini kaydeden Başkan Acehan, toplam 1 milyon 200 bin TL’ye mal olan konağın 800 bin TL’lik kısmının göreve geldiğinde Ankara Valiliği Yatırım İzleme tarafından ödendiğini hatırlattı.
Çubuk’u kültür ve turizm ilçesi yapacak önemli projeleri olduğunu vurgulayan Başkan Acehan, “Bizler özellikle Çubuk’umuzun tanıtımı açısından, Çubuk kültürünün tanıtımı açısından, Çubuk’un tarihinin tanıtımı adına göreve geldiğimiz ilk günden beri bu konuda adımlar atmış bulunmaktayız. Bunlardan bir tanesi Çubuk’un en önemli tarihi öznesi olarak ortaya çıkmış olduğu 1402 Ankara Savaşıdır. Gerek açık hava müzesi, gerekse Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile birlikte tarihi değeri ortaya çıkartmak adına kültürel anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Ankara içerisinde ki vasıflarından bir tanesi de Çubuk’ta hem Alevi kültürünün hem Sünni kültürünün bir arada dostça yaşadığı ve bu vesile ile Mahmutoğlan, Sele, Kargın gibi mahallelerimizde bu kültürü yaşatacak kültürel çabalarımız da devam ediyor. Bununla ilgili çok güzel, çok önemli bir kültürel abidesi çalışmamız var. Biz bunların yanında inşallah Türklerin ortak kültürü olan Ahmet Yesevi’yi tanıtacak, onu bundan sonra ki nesiller yüzyıllar boyunca taşıyacak olan çok önemli bir anıt ve abideler için proje çalışmalarımız da devam ediyor. İnşallah bu projeleri de gerçekleştireceğiz” dedi.
Açılan sergiye tüm Ankara’yı ve ilçe halkını davet eden Başkan Acehan, “Çubuk’un köy yaşantısını eski tarihi evlerini geçmişteki kültürünü ve yaşamını anısını anlatan kültürel ve doğal değerleri özellikle ağat taşını öne çıkartan bir müze olarak, bir sergi olarak ben çok başarılı buldum. Biz önce Çubuk’umuzdaki bütün kamu kurum ve kuruluşlarını ziyarete açacağız daha sonra bunu inşallah Ankara’da ki üniversite, Ankara’da ki kamu kuruluşlarına ve öğrencilerin ziyaretine açacağız ve Çubuk’umuzu tanıtma acısından bugün ben önemli bir adım atıldığına inanıyorum. Bu anlamda emeği gecen her kese de teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Serginin en çok Şehitler odası ve Çubuk’un eski yaşantısını anlatan maket bölümünün dikkatini çektiğini ifade eden Ankara Milletvekili Emrullah İşler’de, şunları söyledi:
“Bugün Bekir Ağlar konağında Çubuk’u tanıtan bir serginin açışlını yaptık. Hakikaten çok zengin ve renkli görüntüler gördük. Özellikle yeni nesiller için geçmişteki hayatı anlatması, canlandırması bakımından son derece yararlı olduğunu düşünüyorum. Bana verilen bilgilerde okullardaki çocuklarımızın, ilk ve ortaokul ve lisedeki çocuklarımızın buraya gelip bu sergiye ziyaret edeceklerini örgendim, bundan da ayrıca mutlu oldum. Çünkü yeni nesiller geçmiş hayat hakkında pek fazla bilgiye sahip değiller. Şimdi biz çocukluğumuzda yaşadığımız hayatın burada canlandırıldığını gördük ama bunlar yeni nesiller bilmiyorlar, dolayısıyla bu gezinin kültür açısından, tarih bilici açısından son derece yararlı olduğunu düşünüyorum. Emeği gecen kişilere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çok iyi düşünülmüş etkinlik olarak da değerlendiriyorum. İnşallah bu konakta Çubuk için bir artı değer olduğunu saten konuşmamda da ifade ettim, burada bunu benzer nice eserlerde nice etkinlikler yapılmasını da temenni ediyorum. Çubuk için bir Bekir Ağlar Konağı yetmez daha buna benzer pek çok konağın restore edilmesinin de gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da çalışmalar var inşallah yakın zamandı iki tane restore başlayacak olması bizi ayrıca mutlu etti. Temenni ederiz ki bu tür eserlerin restore edilmesi Çubuk’ta artarak devam eder ve Çubuk’un güzelline güzellik katmasını temenni ediyorum. Tabi ki özellikle şuan içerisinde bulunan bu şehitlerimiz köşesindeyiz burada İstiklal Savaşında ve Çanakkale Savaşında ve birinci cihan savaşında şehit olanlar Çubuklu şehitlerimizin listeleri isimleri çıkarılmış, bu yine tarih bilici açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Kore’deki şehitlerimiz var ve son dönemde terörle mücadelede şehit verdiğimiz kardeşlerimizin resimleri de var. Burada bu köşe önemli, dernek başkanımıza teşekkür ediyorum. Çubuklu vatan için canını veda eden kardeşlerimizin bu şekilde anılması son derece önemli, diğer taraftan tabi ki geçmiş hayatı canlandıran çok güzel bölümler var, aslında her biri birinden daha değerli. Serginin tamamını eğitici ve öğretici olacağını düşünüyorum ve gençlerimiz için çok yararlı olacağını ifade etmek istiyorum.”
Çubuk’ta uzun zamandır eksikliği hissedilen tarihi değerlerin, kültürel değerlerin sergileneceği bir alanın açılışını yapmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin ise, “Bekir Ağlar Konağımız cumhuriyet tarihine tanıklık eden bir yapı olarak Çubuk’un geçmiş tarihini burada insanımızla buluşturacak, Çubuk geçmişini günümüzle ve gelecekle olan bağını kurması açısından ve içerisinde taşıdığı değerleriyle değerlerimizi insanlarımıza, tarihimiz hakkında önemli ipuçları verecek. Burası çift bir fonksiyon üslenecek. Yine eksiklini hissettiğimiz bu tür mekanlarımız sayısının zaman içerisinde artacağını hissediyorum, bu tür mekanların sayısını artacağını düşünüyorum. Buna benzer Çubuk’ta 13 eski tarihi binamız daha var, burası şehir müzesi olarak hizmet verecek, bundan sonra da diğer binalarında onarılmasına, oralarda farklı alanlarda hizmet verecek. Burada emeği geçen, buranın bu şekli almasında emeği gecen bütün herkese çok teşekkür ediyorum, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Sergiyi tasarlayan ve gerçekleştirilmesi için çaba gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ettiğini ifade eden Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, “Gerçekten de çok güzel bir sergi olmuş. İlçe dışından gelen misafirlerimizi gezdirebileceğimiz güzel bir mekan olmuş. Özellikle ilçemizin değeri olan sanatçımız Köylü Ressam Halil Basri Uluğ’un yapmış olduğu eser mükemmel olmuş. Ben bu serginin başından bu tarafa emek sarf eden herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Allah razı olsun, hem eğitim anlamında, hem de kültürel anlamda bir sergi olmuş. Buna sergi demekte biraz basit geliyor, bu çalışma müze kurmanın ilk temelidir, o nedenle müze de diye biliriz. Biz kent konseyi olarak bu tür çalışmaların arkasındayız ve bundan sonrada her türlü desteği vermeye hazırız. Ben buradan tüm öğretmenlerimize ve ilçe halkımıza sesleniyorum lütfen gezelim, gezdirelim ve sonuna kadar destek verelim” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların arından kurdele kesilirken, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Ankara Milletvekili Emrullah İşler’i ve diğer misafirleri gezdirerek sergi hakkında bilgi verdi.
Başkan Acehan ve beraberindekiler, önce Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Arif Demir’in ve öğrencilerinden oluşan grubun konserini dinledi.
Daha sonra davetliler, Köylü Ressam Halil Basri Uluğ’un Çubuk’un ilçe olduğu 1902 tarihindeki yaşamı 1902 parçadan oluşan maket ve objelerle anlatan bölümünü inceleyerek, geçmişe yolculuk yaptılar.
Ak Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, sergiyi çok beğendiğini belirterek tüm Ankaralıları sergiyi gezmeye davet etti.
Daha sonra Başkan Acehan ve davetliler ve okullardan gelen öğrencilerle beraber sergiyi gezdi.
Özellikle okulların yoğun ilgi gösterdiği sergiyi öğrenciler rehber eşliğinde gruplar halinde geziyor. Sergi çıkışında öğrencilere pamuk helvası, Osmanlı şerbeti ve Osmanlı şekeri de ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Geçmişten günümüze Çubuk’un değerleri sergisi, üç ay kadar açık kalacak.
SERGİDE NELER VAR?
Açılışı yapılan Geçmişten Günümüze Çubuk’un Değerleri Sergisi, Tarihi Bekir Ağalar konağında bulunuyor. Serginin içinde yaklaşık bin 100 parçadan oluşan eski Çubuk evi, mutfak kültürü, geçmişteki meslekler, tarımda kullanılan malzemeler, yarı değerli taşlardan Çubuk ağat taşı, turşu ve Seyit Veli Kalender odası, köyler, festival ve Çubuk’u anlatan fotoğraflar, geçmişten günümüze Çubuk Şehitleri, Ressam Halil Basri Uluğ’un yağlı ve suluboya resimleri ile Çubuk’un ilçe olduğu tarih olan 1902 yılındaki yaşantıyı anlatan 1902 parçadan oluşan maket ve objeler yer alıyor.
Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin’in başkanlığında hazırlanan sergide, Meclis Üyelerinden Nurdan Çoban, Emrah Erdoğan, belediyemiz personellerinden Aysel Neşeli, Hüseyin Yiğiner, Hülya Uğur ve Mehmet Çelik ve gönüllülerden Ressam Halil Basri Uluğ ve Sevim Aydos görev yaptı.
Eserlerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Köylü Ressam Halil Basri Uluğ, “Bugün açılışını yapmış olduğumuz Bekir Ağalar Konağı’nda ki çalışmamız uzunca bir süredir sürdü. Yaklaşık 3 ay gibi bir süreyle de bu sergi çalışmamızı yapmış bulunmaktayız ve inşallah bundan sonra daha güzel çalışmalara imza atacağız. Çalışmalarımızda eskiden unuttuğumuz hayatı tamamen canlandırmış olduk. Geçmişte yaşanan yaşam karelerinden aldığımız 1902 parçadan oluşan köyümüzü iki parçadan oluşturduk. Eski yaşam tarzında ne kadar yaşam varsa okulumuz, camimize, kağnımızdan, dibeğimize kadar her şeyi yansıtmaya çalıştırdık. Bu çalışmalarımızda en çok dikkat ettiğimiz köy hayatında bunlar nasıl yapılıyor ise bu çalışmaları birebir yapmaya çalıştık ve o mesajı verdik. Çalışmalarımızda Çubuğumuzun kuruluş tarihi olan 1902’yi hedef aldık. 1902 yılında yaşanmış olan hayatı yansıtmaya çalıştık. Tabi bundan sonra ki çalışmalarımızda bu bölgede gerçekleşmiş olan Ankara savaşını en güzel şekilde maket olarak hazırlayıp müzemize kazandırmış olacağız” dedi.