Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi tarafından “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor ve Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi” hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya; İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, şube müdürleri, İŞKUR Şube Müdürü ve İŞKUR proje sorumluları ile Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ve kurum uzmanları katıldı.

Ramazan Aytekin, "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi ile kırsal nüfus içerisinde gün geçtikçe azalan genç çiftçi istihdamının çoğalması, çiftçiliğe olan ilginin arttırılması, dünyada çağın gereksinimlerine uygun olarak gelişen tarım ve hayvancılık alanındaki yeniliklerin takibi ile tarım ve hayvancılık alanında yapılan eğitim projeleri neticesinde verim artışı sağlanması, kırsal alandaki ekonomik refahın üst düzeye çıkarılması öngörülmektedir" dedi.

Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi'nin, ülkemizde azalan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin daha cazip hale gelmesinde ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin kalifiye sürü yönetim elemanı teminindeki sıkıntılarının giderilmesi noktasında önemli bir proje olduğunu söyleyen Aytekin, "Eğitimin sonunda katılımcılara verilecek sertifika ve Bakanlığımızın teşvikleri ile sigortalı çalışan istihdamının artmasını bekliyorum. Sertifika sahibi olan genç çiftçilere KKYDP kapsamındaki makine-ekipman destekleri, ekonomik yatırımlar, TKDK, Fırat Kalkınma Ajansı ve AB hibe fonu projelerinde öncelik tanınacaktır" ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit ise, Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi ile 15-40 yaş arasında üreticilere ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kırsal nüfus içerisindeki vasıfsız işgücüne yönelik yapılacak olan eğitimlerin planlanması eğitim konusu ile ilgili şube müdürlükleri ve proje ortağı kurumlarla istişare edilerek önümüzdeki yılın kurs programının yapılacağını söyledi. Başyiğit, "2013 yılında pilot illerde başlanan azami 25 kişilik eğitim programları bölge şartları, tarım havzaları ve alınan talepler doğrultusunda devam etmektedir. Sürü Yönetim Elemanı Sertifikası sahibi olan ve sertifikalı eleman istihdam eden 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan işletmelerine, ilave hayvancılık desteği verilecek ve 22 Kasım'a kadar 2014 yılında yapılacak olan eğitim yerleri, eğitim tarihleri ve kursiyer sayılarının belirlenmesi gerekiyor. Eğitime katılacaklara 5510 Sayılı Yasa ve Harcırah Kanunu çerçevesinde İŞKUR tarafından belli bir ücret ödenecektir" diye konuştu.

Toplantıda proje çalışmaları hakkında bilgi verildi.