Samsun'da katıldığı panelde açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, hükümetin tarıma yönelik çalışmalarıyla ilgili eleştirilerde bulunarak, "Samsun'da bugün köylü kalmadı" dedi. 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez , üreticiye desteklerin az olmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Samsun'da bugün köylü kalmadı. Köyün köy olduğu gerçeğini bir kenara koyarak, 30 büyükşehir belediyesinde mahalle, Sinop'ta da köy varsa, burada yanlış giden şeyler var" dedi. 

KIRSAL KALKINMA KONUŞULDU

TMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarafından 'Kırsal Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü' paneli düzenlendi.  DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz ve Atakum Belediyesi Ziraat Yüksek Mühendisi ve ATAK Sorumlusu Eylem Oktay 'Kırsal Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü' ile ilgili  bilgilendirmelerde bulundu. 

BURUK KUTLUYORUZ

"14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü buruk kutladıklarına değinen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Buruk kutluyoruz. Dışarıya bağımlı politikalar gerek girdilerde gerekse de ürünlerde tarımsal kitlelerin özelleştirilmesi, bugün yaşanan fiyatlar, gübre ve yemde yaşanan sorunlar, azaltılan destekler ve enflasyonun yüksek olmasıyla birlikte bir başarı öyküsünden bahsedilemeyeceği gerçektir. Kapatılan tarımsal KİT'lerin yokluğu ve işlevsizleştirilen kooperatiflerin güçsüzlüğü çiftçinin piyasaya müdahale etmesini engellemektedir" dedi. 

SAMSUN'DA KÖYLÜ KALMADI

Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin farklı olduğu yerlerde, sorunların arttığına değinen Suiçmez, "Samsun'da bugün köylü kalmadı. Köyün köy olduğu gerçeğini bir kenara koyarak, 30 büyükşehir belediyesinde mahalle, Sinop'ta da köy varsa burada yanlış giden şeyler var. Nitekim revizyon çalışmalarıyla zorla mahalle olan yerleri gönüllü referandumla şimdi köy değil, kırsal mahalle yeni bir tanım konuldu. Köylü köyü,  kırı kırsalı, ve mahalleyi doğru tanımlayamıyorsa mahalle midir, köy müdür yoksa kırsal mahalle midir? Büyükşehir belediyeleri kendilerine verilen  görevleri yapmaya çalışmakta. Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin farklı olduğu olduğu illerde bu konu ciddi sorun. Dünya ölçeğinde yeniden gündeme gelen korumacı tarım politikaları tercihlerinden ders çıkararak, ülkemizdeki dışa bağımlı politikalar yerine bir an önce üretim odaklı 'kamucu tarım politikası' değişikliğine gidilmelidir"ifadelerini kullandı. 

Panele, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörü Bülent Turan'ın yanısıra, CHP ilkadım İlçe Başkanı Metin Telatar, ziraat odaları başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN. 

Programda ayrıca Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcıi Suiçmez ve Atalık'a çiçek ve plaket takdim etti.