Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Hasan Çobancı, şube olarak, yer aldıkları 'Toprak Koruma Kurulunda' Kürtün Çayı vadisindeki sulu mutlak tarım arazilerinin imara açılarak tarım dışı kullanılmasına karşı, oy vereceklerini söyledi.

16-çobancı.jpg

'ALTERNATİF ARAZİLER VAR'

Kürtün çayı vadisinde her türlü meyve ve sebzenin üretilmesine uygun alanların tarım dışına çıkarılarak imara açılmasının 5043 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre uygun olmadığını dile getiren Çobancı, "Kürtün çayı vadisinde yer alan bu mutlak tarım arazisi kesinlikle tarım dışı amaçla kullanılmamalıdır. Samsun ilinde yapılaşmaya ve imara açılabilecek alternatif araziler varken birinci sınıf mutlak tarım arazilerde tarım dışı kullanıma izin verilmemelidir" dedi.

samsunda-etkili-olan-kar-yagisinin-ardindan-yuksek-1643629523084.jpg

BİRİNCİ SINIF SULU TARIM ARAZİSİ

Kürtün Çayı'nın, Kavak ilçesinden kaynağını alıp İlkadım ilçesinden Karadeniz'e döküldüğünü ifade eden Çobancı, "Irmağın yağış alanı 320 kilometre kare olup akarsu boyu 47 kilometredir. Denize döküldüğü yere kadar olan yaklaşık 10 kilometrelik bölümünün her iki yanını kapsayacak şekilde alüvyal toprak özelliğindedir. Bu kısımdaki topraklar binlerce yıl boyunca Kürtün çayının taşıdığı ince malzemelerin akarsuların yayıldıkları alanlarda birikmesi sonucunda oluşan verimli tarım arazileridir. Toprak etüt haritalarında bu kısımda yer alan topraklar derin profilli, alüvyal özellikte ve birinci sınıf sulu tarım arazisi olarak yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.