Duke Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, alışkanlıklar bir gündeki davranışlarımızın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor. Yeni alışkanlıkların nasıl oluşturulabileceğini anlamak, mevcut alışkanlıklarınızın farkına varmak mutluluğunuzda ve genel olarak yaşamınızda gelişim kaydetmek için çok önemlidir.

Ancak mevcut bir alışkanlığı değiştirmek ya da yeni bir alışkanlık oluşturmak kolay değildir. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu, işleri çok basit bir şekilde parçalamak ve küçük değişikliklerle başlamak...

İşleri hayır diyemeyeceğiniz kadar kolaylaştırın!

Yeni bir alışkanlık oluşturma yolunda ilerlerken, çoğu zaman yeterli motivasyonumuzun olmadığını ya da irade gücümüzün zayıf olduğu gibi şeyler söyleriz. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Motivasyon ve irademiz, gün içinde dalgalanır. Sabah uyandığımızda inanılmaz yüksek bir motivasyonla uyanmış olabiliriz ama öğleden sonra motivasyonumuz bir anda düşebilir. Bu yüzden alışkanlıklarınızı yüksek motivasyona bağlamamak gerekir. Yeni alışkanlığınıza ilk aşamada yüksek motivasyon ve iradeye ihtiyaç olmayacak kadar küçük adımlarla başlayın. Günde 50 şınavla başlamak yerine, günde 5 şınavla başlayın. Günde 10 dakika meditasyon yapmaya çalışmak yerine, günde bir dakika meditasyon yaparak başlayın. Motivasyon olmadan yapabileceğiniz kadar kolaylaştırın.

Başarı, her gün uygulanan birkaç basit disiplinden fazlası değildir!

Genellikle kendimizi büyük başarıların büyük eylemler gerektirdiğine ikna ederiz. Yüzde bir oranında bir iyileşme, doğrudan dikkat çekmese de özellikle uzun vadede çok anlamlıdır. Hesap çok basit: 1 yıl boyunca her gün yüzde 1'lik bir iyileşme kaydederseniz yıl sonunda 37 kat daha iyi olursunuz.

Başlarken hedefleri büyük koymak yerine, küçük şeylerle başlayın ve yavaş yavaş geliştirin. Yol boyunca, iradeniz ve motivasyonunuz artacak, bu da alışkanlığınıza bağlı kalmanızı kolaylaştıracak.

Otokontrolünüzü geliştirmenin en iyi yolu, kontrolü nasıl ve neden kaybettiğinizi görmektir!

En iyi performans gösterenler de herkes gibi hata yapar ve yoldan çıkar. Onları diğerlerinden ayıran en önemli fark, mümkün olduğunca çabuk yola geri dönmeleridir...

Araştırmalar, alışkanlığınızı bir kez kaçırmanın, ne zaman olursa olsun, uzun vadeli ilerlemeniz üzerinde ölçülebilir bir etkisi olmadığını göstermiştir. Mükemmel olmaya çalışmayın, ya hep ya hiç zihniyetinden vazgeçin...

Başarısız olmayı beklememelisiniz, ancak başarısızlığı planlamalısınız. Alışkanlığınızın gerçekleşmesini neyin engelleyeceğini düşünmek için biraz zaman ayırın. Yolunuza çıkması muhtemel bazı şeyler neler? Sizi rotanızdan ayırması muhtemel bazı günlük durumlar neler? Bu sorunlara geçici bir çözüm bulmayı nasıl planlayabilirsiniz? Ya da en azından, onlardan nasıl hızlı bir şekilde geri dönebilir ve yola devam edebilirsiniz?

Sadece tutarlı olmalısınız, mükemmel değil...

Sabırlı olun, acele etmeyin!

Sabırlı olmayı öğrenmek belkide en kritik beceridir. Tutarlı ve sabırlıysanız inanılmaz ilerleme kaydedebilirsiniz. Temponuza bağlı kalmalı ve acele etmemelisiniz.

Minik rutinler önemsiz gibi görünebilir ancak gelecekteki sizi hazırlayan etmenler bu tür küçük savaşlar olacaktır…

Mutlu kalın mutlu kılın…