Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği(SİMDER) Başkanı Güney, inşaat sektöründe fiyatların anormal derecede yükseldiğini söyledi.

Samsun Medya Grubu'na açıklama yapan Yunus Güney, "İnşaat sektöründe arz azaldı. Yeni konut üretimi olmayınca, eski konutlara korkunç talep oldu. Bu da kiraların yükselmesine sebep oldu. Bu gidişle kira fiyatları daha yükselecek. 1+1 dairenin kira fiyatı 3 bin TL oldu. Hükümetin bu soruna acil çözüm bulması gerekiyor" dedi.

HAZİNE ARAZİLERİ HALKA SATILMALI

Sektörde bozulan arz talep dengesinin normale dönebilmesi ve kira fiyatlarının da düşmesi için bazı önerilerde bulunan SİMDER Başkanı Yunus Güney, hükümetin hazine arazilerini halka satarak, artış gösteren arsa maliyetlerini aşağı çekebileceğini ifade etti. 

SEKTÖRDE YÜZDE 300 ENFLASYON VAR

Tüketicilere verilen konut kredilerini de eleştiren Güney, şöyle konuştu:

"Bu kredinin üreticiye yani konut yapana verilmesi gerekir. Tüketiciye kredi verilerek konut piyasasının önünün açılması mümkün değil. Müteahhit yüksek maliyetlerle zaten konut satışı yapamıyor. Samsun'da bulunan müteahhitlerin çoğu inşaat yapımını durdurdu. Parasini dövize, altına yatırdı ve bekliyor. Bu enflasyon ve artan maliyetler karşısında konut satışı yapmakta, konut yapmakta mümkün görünmüyor. Hükümetin biran evvel inşaat sektöründe yaşanan sorunlara çözüm bulması gerekiyor. Bize göre arsa-tarla gibi yerlerin yatırım aracı olarak değerlendirilmesi ilgili tasarrufa son verilmeli. Arsa fiyatlarının ucuzlatılması ve belediyelerin süratle parsel üretmesi gerekiyor. TOKİ inşaatı yüzde 15 maliyet ile yapıyor, özel sektör ise yüzde 60 maliyetle. Bu sorunlara çözüm bulunamaz ise önümüzdeki yılda konut fiyatları ve kira fiyatları yükselecek, müteahhit ise yaptığı konutu yüksek fiyatlar nedeniyle satamayacak demektir. Şuan inşaat sektöründe yüzde 300 oranında enflasyon var. Durum iç açıcı değil."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.