"Şimdi onların gerçek yüzünü gördüğümüz gibi dostlarımızı da uyarmamız  gerekiyor. Eğer şimdi harekete geçmezseniz onlar ABD'yi ve Türk-Amerikan  ittifakını zehirleyecekler. Ancak elebaşı da dahil FETÖ üyeleri aranızda yaşıyor  ve işlerini devam ettiriyor. Onların propaganda mekanizmasına aldanmayın.  Gülen'in ılımlı bir Müslüman vaiz olduğunu ve radikalizme karşı Batı ile bir  arada çalışmaya hazır olduğunu iddia ediyorlar. Darbe girişimi esnasında bu  terörist organizasyonun sergilediği vahşilik, onların nasıl iki yüzlü olduğunu  ortaya koydu."

Çavuşoğlu, geçen yıl 15 Temmuz'da FETÖ'nün en ölümcül silahlarının  silahsız sivillere, Meclise ve Cumhurbaşkanlığına karşı kullanıldığını  hatırlatarak, 250 masum insanın öldürüldüğünü ve 2 binden fazla kişinin de  yaralandığını kaydetti.

 Obama yönetimi yavaş hareket etti eleştirisi

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de panelde yaptığı  konuşmada, FETÖ elebaşı Gülen'in iade süreci ile ABD'nin YPG'ye sağladığı destek  sorunlarının Türk-Amerikan ilişkilerini tıkayan iki asli mesele olduğunu  vurguladı.

Darbe girişimini FETÖ'nün organize ettiği konusunda çok az şüphe  olduğunu söyleyen Jeffrey, bunun genel anlamda fark edilememesi üzerinde  düşünülmesi gerektiğini belirtti.

ABD'nin eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza de  darbe girişimi gecesi İstanbul'da yaşadıklarını video konferans yoluyla anlattı.

Dönemin ABD yönetiminin çok yavaş hareket ettiğini kaydeden Bryza,  FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi ile YPG'ye verilen destek konuları çözülmedikçe  Türk-Amerikan ilişkilerinin kısa sürede iyileşmesinin zor olacağını ifade etti.

FETÖ'nün ABD'deki sözleşmeli (charter) okulları üzerine "Killing Ed"  (Eğitimi Öldürmek) adlı bir belgesel çeken yapımcı Mark Hall da özellikle Teksas  bölgesinde örgüt mensuplarının çalışmalarının devam ettiğini ve siyasilere  yaptıkları yüklü bağışlarla ayakta kalmaya çalıştıklarını aktardı.

Programın sonunda Türkiye'den video konferans yoluyla panele bağlanan  15 Temmuz gazisi Metin Doğan da o gece Atatürk Havalimanında yaşadıklarını ve  kendisini tankın önüne nasıl korkusuzca attığını anlattı.