Maaş zammında umduğunu alamayan kamu çalışanları, şimdi de 3600 ek göstergenin 2023 yılına ötelenmesinin şokunu yaşıyor. Yüz binlerce memurun umutla beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesinin en erken önümüzdeki yıl gündeme alınması öngörülüyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yasa teklifinin seçimin yapılacağı 2023 yılının başlarında TBMM’ye sunulması bekleniyor. Oysa, 2018 seçimi vaatleri doğrultusunda gündeme oturan ve hala güncelliğini koruyan 3600 ek göstergenin en geç bu yıl çıkarılmasının heyecanını yaşıyordu kamu çalışanları.

Siyasi iradenin yaptığı son açıklamalar, hevesleri kursakta bıraktı. Öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan memurların yararlanabileceği 3600 ek göstergenin hayata geçmesiyle birlikte mevcut maaşlar, emekli ikramiyesi ile emekli maaşlarında önemli oranda artış olacak. Bu kapsamdaki emekli, dul ve yetimi de 3600 ek gösterge hakkından yararlanacak. 2 milyona yakın kişiyi ilgilendiren düzenleme ağustos ayında bağıtlanan toplu sözleşmeyle hüküm altına alınmasına karşın, sürekli öteleniyor.

Aslında siyasi iradede bu konuda isteksizlik olduğu açıkça gözlemleniyor. Nedense “Ha bugün ha yarın” denilerek geciktiriliyor. Önceden kamuoyuna yansıyan bilgilere göre yapılacak yeni düzenleme ile 2200 ve 3000 olan ek gösterge 3600’a çıkarılacak. Mevcut ek gösterge düşük kaldığından öğretmen ve polis emekli olamıyor, yüksek emekli maaşı ile emekli ikramiyesi alamıyor.

Düzenleme meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, tek düzenleme yapılarak ek gösterge yükseltilecek. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden saptanacak. Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak. 3600 ek gösterge ile birlikte maaşlarda yüzde 20 ile yüzde 25 arasında artış olması bekleniyor. Bu da maaşlarda aylık 90 ile 120 lira arasında zam demek.

Ek göstergenin aylıklara ve emekli ikramiyesine olumlu yansıması polis ve öğretmende farklı olurken, hemşire ve din görevlisinin maaşında biraz daha fazla olacak. 2008 öncesi memuriyete başlayanlarda 3600 ek göstergenin etkisi maaştan çok emekli ikramiyesi ve emekli maaşında artışı olarak görülecek.

Yeni düzenleme ile emeklilerin aylıklarında 760 ile 800 lira arasında artış sağlanacak. Dul ve yetimler de bu artıştan yararlanacak. Tabii, hazırlanacak yasa teklifinde bu haklar kısıtlanabilir ya da genişletilir. Son sözü yine Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek. Tüm memur ve memur emeklilerinin 3600 ek gösterge kapsamına alınması adil bir tutum olur. Sonuçta, memur bu yıl hayata geçmesini beklediği yasal düzenlemenin gelecek yıla sarkıtılmasının şokunu yaşıyor...

Şükrü KARAMAN