“Boğaz dokuz boğumdur” demiş atalarımız. Ağızdan çıkan söze çok dikkat etmek gerektiği anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu ise atasözünü “Bir söz iyice düşünmeden söylenmemelidir” olarak açıklıyor.
 Anımsanacağı üzere Trabzonspor’un hocası Abdullah Avcı, Slovenya’da Empoli ile oynanan hazırlık maçında Eskişehirspor’da yetişen savunma oyuncusu Dorukhan Tokgöz’e “ Eskişehirspor’da oynamıyorsun dikkat et” şeklinde uyarıda bulunmuştu. Avcı’nın ağzından düşünmeden bir anda çıkan o uyarı tartışmalara yol açmış, Trabzonspor Teknik Direktörü ağır eleştirilere uğramıştı.
Abdullah Avcı’nın bir zamanlar ligin tozunu attıran, “futbol camiasında başarılarıyla “Es Es” olarak tanınan Eskişehirspor’u örnek göstererek oyuncusunu uyarması, aslında şık ve etik değildi. O sözün üzerinden günler geçmesine karşın tartışmalar hala sürüyor. Eskişehirspor yönetimi ve taraftarının Avcı’ya yönelik salvoları dinmiyor.
Belki Eskişehirspor’u kötüleme adına çıkmadı Avcı’nın ağzından o söz. Lakin düşünmeden bir anda ok gibi fırlayan oyuncusuna yönelik uyarı, bumerang gibi geldi kendini vurdu. Zira Eskişehirspor gibi futbol geçmişi başarılarla dolu olan ve tarih yazan Es Es’i örnek göstermemeliydi Avcı. Deyim yerindeyse “Baltayı taşa vurdu” Trabzonspor’un hocası.  
9 Haziran 1965 yılında kurulan ve bir dönem Süper Lig’de mücadele eden, başarılı sezonlara imza atan, üç büyüklerin “korkulu rüyası” olan Es Es, ne acıdır ki bugün sahipsizlikten ötürü profesyonel ligin en altına kadar tepetaklak yuvarlandı.
1968-1969 sezonunda Abdullah Gegiç’in teknik direktörlüğünü üstlendiği, Nihat Atacan, Mümin Özkasap, Fethi Heper, Ender Konca,  İsmail Arıca, Halil Güngördü, Vahap Özbayer ve Kamuran Yavuz gibi efsane oyuncuların yer aldığı görkemli kadrosu ile ligi 2. sırada bitiren ve ülkemizi Avrupa’da temsil eden “Es Es” birçok başarının ardından yanlış yönetimin kurbanı olarak 3.Lig'e kadar düştü. 
Hani bir söz vardır “Altın çamura düşse de değerinden bir şey yitirmez” diye. Onun gibi Eskişehirspor en alt ligde savaşımını sürdürecek olsa bile her daim futbolun “Es Es”i olarak anımsanacak.
Eskişehirspor gibi, Süper Lig'de yıllarca mücadele eden ve üst sıraları zorlayan, hatta şampiyon olan Bursaspor, Samsunspor, Gençlerbirliği, Göztepe, Altay, Kocaelispor, Sakaryaspor gibi köklü kulüpler alt liglerde yer aldı ve alıyor. 
Çok çıkıp çok küme düşmesinden ötürü Samsunspor ile birlikte “ligin asansör takımları”  olarak nitelendirilen Ankaragücü, bu sezon yeniden Süper Lig’de boy gösterecek. Bu takımlar alt liglere değin yuvarlansalar da tarihi başarı ve tribünleri her daim dolduran coşkulu taraftarlarıyla Türk futbolunun başat aktörleridir ve unutulmazları arasındadırlar.
Es Es’i önek gösterip oyuncusunu uyarması hiç yakışmadı maçların ardından felsefi açıklamalar yapan Abdullah Avcı’ya…
Sahi birileri de Trabzonspor’un uzun yıllar kazanamadığı şampiyonlukları örnek gösterip, olumsuz yönde açıklama yapsa nasıl karşılık verir Trabzonspor camiası?