Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu tarafından “Tek Milletiz, İki Devlet: Türkiye-Azerbaycan” sloganıyla düzenlenen “Haydar Aliyev ve Türkiye-Azerbaycan İlişkileri” konulu kompozisyon yarışmasında üç ARÜ’lü öğrenci dereceye girdi. Dereceye giren ARÜ’lü öğrencilere, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nda “Haydar Aliyev ve Türkiye-Azerbaycan İlişkileri” konulu konferans çerçevesinde düzenlenen törende ödülleri verildi.

Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in vefatının 10. yıl dönümü vesilesiyle Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu'nda düzenlenen konferansa; Kars Valisi Eyüp Tepe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Kars Belediye Başkan Vekili Orhan Özyılmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Sosyal Projeler Yöneticisi Rizvan Aliyev, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜ Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Göksel Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Mayrambek Orozobaev ve çok sayıda Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi öğrencisi ile yerli ve yabancı medya mensubu katıldı.

“Biz; Bir Millet, İki Devletiz”

Saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşının okunmasının ardından başlayan konferansın ilk açış konuşmasını Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov yaptı. Programda yaptığı konuşmada Süleymanov, Haydar Aliyev'in Azerbaycan halkının en büyük değerlerden biri olduğunu belirtti. Azerbaycan Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev döneminde Azerbaycan ve Türkiye arasında sıcak ve samimi ilişkilerin kurulduğunu da hatırlatan Süleymanov, “Azerbaycan Eski Cumhurbaşkanı Türkiye'yi de severdi. O zamanki Türkiye - Azerbaycan devlet adamları karşılıklı olarak sık ziyaretlerde bulunurlardı. Bu çerçevede Aliyev’in ‘Biz; bir millet, iki devletiz’ sözü her zaman dillere destandır.” dedi. Ayrıca Süleymanov, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin günümüzde de aynı şekilde yürütüldüğüne dikkat çekti.

“Türkiye, Azerbaycan’la Olan Sıkı Bağlarını Unutmuyor”

Kars Belediye Başkan Vekili Orhan Özyılmaz, Türkiye’nin Azerbaycan’la olan sıkı bağlarına sahip çıkmaya devam ettiğini bildirerek, “Haydar Aliyev’in ‘Biz; bir millet, iki devletiz’ sözünü Türkiye olarak her zaman ve yerde söylüyoruz. Haydar Aliyev, Azerbaycan’ın Türkiye ile ilişkilerine büyük önem vermiştir. Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhurbaşkanı olduğu zaman Türkiye’yi resmi olarak hep ziyaret etmiştir. Ayrıca kendisi Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi önemli bir petrol boru hattının Türkiye’den geçirilmesi noktasında büyük emekler vermiştir.” diye konuştu.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova da, Haydar Aliyev’in Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerine verdiği öneme değinerek, "Haydar Aliyev için Azerbaycan ile Türkiye'nin ilişkileri herhangi bir devlet arasındaki ilişkilerden çok daha farklıydı. O’na göre iki kardeş ülkenin ilişkileri dünyada eşi benzeri olmayan bir nitelikteydi. Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkilerin duygusal tarafına paralel olarak, ekonomik ilişkilerin de gelişmesi için önemli vizyonlar ve politikalar ortaya koydu" dedi.

ARÜ’lü Öğrencilere Ödülleri Verildi

Konuşmaların ardından Valisi Eyüp Tepe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Eğitim Ataşesi Doç. Dr. Necibe Nesibova ve SOCAR Sosyal Projeler Yöneticisi Rizvan Aliyev tarafından "Haydar Aliyev ve Türkiye - Azerbaycan İlişkileri" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere birer ödül takdim edildi.

Yarışmada dereceye giren ve ödül alan ARÜ’lü öğrenciler şöyle:

1. Keziban Defne Yıldız: Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi.

2. Demet Ortaç: Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi.

3. Evin Sümerli: Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi.

Öte yandan programda Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı’na katkılarından dolayı Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şureddin Memmedli’ye, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Eğitim Ataşesi Doç. Dr. Necibe Nesibova tarafından teşekkür plaketi verildi.