Emekliye ekimde ara zam yapılacak mı yapılmayacak mı, cumhuriyet ikramiyesi ödenecek mi ödenmeyecek mi belirsiz. 
Bakanların ve AKP’li yöneticilerin çelişkili açıklamaları kafaları karıştırıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile bazı AKP üst yöneticileri ekim ayında Meclis açılır açılmaz tüm emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılacağını, buna ilişkin çalışmaların sürdüğünü açıklamıştı. Hayat pahalılığı altında ezilen 17 milyona yakın emekli, yetkili ağızlardan çıkan vaatler karşısında umutlanmıştı.
Ancak ekonomide sıkı önlemler uygulanmasını savunan, kamuda tasarruf genelgesi yayınlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekliden anlayış ve sabır istedi.  Sanki ekonominin bugün içinde bulunduğu kötü durumun sorumlusu dar ve sabit gelirli milyonlarmış gibi “Bizi anlayışla karşılamalarını bekliyoruz” diyerek, yeşeren umutları söndürdü. 
Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 7.500 lira olan en düşük emekli aylığın yükseltilmesi için çalışma yürüttüklerini açıkladı Şimşek. 
Kasanın patronu Mehmet Şimşek’in mesajlarına göre ekimde en düşük aylığa ara zam yapılacak, üzerindeki aylıklar kapsam dışı bırakılacak.  
Oysa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile AKP yöneticileri temmuzdaki yüzde 25 zammın yetersizliğine olan tepkileri dindirmek adına tüm emekli aylıklarında düzenleme yapılacağını duyurmuştu. Ne oldu o sözler? 
İki farklı açıklama doğal olarak gariban emeklinin kafasını karıştırdı. Hangisine inanacağına karar veremedi. 
Genel kanı, Mehmet Şimşek’in açıklamaları doğrultusunda 7.500 lira tutarındaki en düşük aylığın 10-11 bin lira düzeyine yükseltecek yasal düzenlemenin ekimde Meclis’ten çıkarılacağı yönünde. Bu durumda geriye kalan emekli, aylık artışı için yılbaşını bekleyecek.
Aynı durum Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle emekliye 5 bin lira tutarında “cumhuriyet ikramiyesi” verilmesinde söz konusu.
Hükümete yakın gazeteciler tarafından cumhuriyet ikramiyesi ödenmesine yönelik çalışma yürütüldüğü  yazıldı, dillendirildi. 
Lakin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iddiaları yalanlayarak, böyle bir çalışmanın olmadığı yönünde haberler kamuoyuna hemen yansıdı.
Ardından aynı çevreler tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ ikramiye için çalışma” yapılsın talimatını verdiği savlandı.
Hala ortada net karar yok. Ara zam yapılacak mı yapılmayacak mı, cumhuriyet ikramiyesi ödenecek mi ödenmeyecek mi bilinmiyor.
Hal böyle olunca akaryakıt ve temel gıda maddelerinde gelen çılgın zamlardan ötürü iki yakasını bir araya toplayamayan milyonlarca iktisaden geri kalmış kitle, şaşkın durumda.
Ne yapılacaksa, kime ne zam verilecekse, ne kadar ikramiye ödenecek ve ödenmeyecekse kamuoyuna doyurucu açıklama yapılmalı. Kafalardaki kuşkular giderilmeli. 
Ha bu arada kamuda ne denli tasarruf yapılıyor, belli değil. Yine lüks makam araçlarıyla şatafat sürüyor. O genelgeye ne kadar uyuluyor?