Düşük aylığı ile yaşam pahalılığını en çok hisseden emekliye, bir darbe de halk otobüslerinden gelecek.
Özel Halk Otobüsleri Birliği, Türkiye genelinde 65 yaş üzeri yurttaşlara şehir içinde sağlanan ücretsiz taşıma hizmetini ekimden itibaren sonlandırma kararı aldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  engelli ve yaşlı vatandaşları ücretsiz olarak taşıyan otobüslere yaptığı aylık ödeme tutarını artırmazsa, çoğunluğu emekli olan 65 yaş ve üzeri kişiler halk otobüslerinden artık  yararlanamayacak. Burdur’da uygulama başladı bile. 
Akaryakıta gelen yoğun zamların ardından bakanlığın yaptığı aylık 3 bin 375 lira ile 4 bin 500 liralık desteğin  yetersiz kaldığını savunan özel halk otobüsçüleri, tutarın artırılmasını talep ediyor.
Tatile gidemeyen, tek lüksleri ücretsiz şehir turu olan emekliler yakın gelecekte bu haktan yoksun kalacak.  4736 sayılı yasa ile tanınan hak onlardan esirgenmemeli. Yasak gelirse yaşları nedeniyle sık hastaneye giden eli öpülesi büyüklerin asgari ücretin altında kalan aylıklarının önemli bölümü ulaşım ücretine gidecek  
Bakanlığın kısa sürede sorunu gidermesini bekliyor milyonlarca gariban. 
Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir başta olmak üzere  diğer kentlerde belediye otobüsleri yaşlı, engelli, gazi ve şehit yakınlarını ücretsiz taşımayı sürdürecek.    
4736 sayılı yasa uyarınca 2015 yılından bu yana asgari yüzde 40 engelli olanlar, ağır engelliler ve bir refakatçi, gaziler ve şehit yakınları ile 65 yaşını doldurmuş Türk yurttaşlar belediye halk otobüsünden ücretsiz yararlanıyor. 
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlık olarak ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında engelli ve yaşlılar için 2015 yılından bu yana 1 milyar 740 milyonlar lira gelir desteği ödemesi yaptıklarını açıkladı. Ve gereken desteğin süreceğini bildirdi.     
Bakan, yardımların süreceğini açıklasa bile özel halk otobüsçüleri ödenen tutarın yetersizliğini dile getiriyor. Onlar da haklı. Zira akaryakıta her gün zam yağıyor. 28 Mayıs seçiminin ardından benzinde yüzde 86’ya, mazotta yüzde 98’e varan artış oldu. Hal böyle olunca destek tutarının artırılması taleplerinde haklılar.
Ancak bunun bedelini kıt aylıkla geçinmeye çalışan emekli, yaşlı, engelli, şehit yakınları ve gaziler ödememeli. Zira onlar zaten hayatın sillesini enselerinde her an hissediyor. Bir darbe de ücretsiz ulaşım haklarının engellenmesinden yemesinler.
Bakanlığın bu konuda yapacağı yasal düzenlemeyi ekimde Meclis’e sunarak uygulamanın devamı sağlanmalı. Yaşamlarının sonbaharındakilerin tek lüksleri  ellerinden alınmamalı...