Dünya Sağlık Örgütü, bu ayın başlarında açıklanan iki vakada enfeksiyonları doğrulamasının ardından Gana'da Ebola benzeri Marburg virüsü hastalığının ilk salgınını ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada, Senegal'deki bir laboratuvara gönderilen örneklerde Marburg virüsü tespit edildiği aktarıldı. Açıklamada, hastaların sağlık çalışanları da dahil olmak üzere temas kurduğu 90'dan fazla kişinin tespit edildiği ve takibe alındığı belirtildi. 

HAYATINI KAYBEDEN 2 KİŞİDE GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, sağlık yetkililerin hızlı bir şekilde Marburg virüsüne karşı hazırlıklı olmaya başladığını söyledi. Moeti, "Dünya Sağlık Örgütü sahada sağlık yetkililerini destekliyor ve şimdi salgın ilan edildiğine göre müdahale için daha fazla kaynak ayırıyoruz." dedi.  Marburg humması Gana'nın Ashanti bölgesinde ay başında hayatını kaybeden 2 kişide görülmüştü. Salgının doğrulanması için Senegal'deki bir laboratuvara örnek gönderilmişti.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 90'A ÇIKABİLİYOR

Marburg virüsü, Ebola'nın yakın akraba türü olarak belirtiliyor. Virüs ilk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmişti. Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılıyor. Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.

AŞISI VE TEDAVİSİ YOK

Aşısı ve tedavisi olmayan Marburg hummasında ölüm oranı yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değişiyor. Virüsün ilk tespit edildiği 1967'den bu yana Güney ve Doğu Afrika ile Avrupa'da 12 Marburg vakası görüldüğü, Angola'da 2005'te Marburg humması salgınında, hastalığa yakalanan 252 kişinin yüzde 90'ı yaşamını yitirdiği bilinmekte. Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'da 2018'de bir yarasada virüse rastlanmıştı, insanlar arasında bir vaka görülmemişti. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.