Yeni Ehliyet Alacaklara Özel Tavsiyeler! Sınavda Nelere Dikkat Etmeli Yeni ehliyet alacaksanız yapmanız gereken ilk iş kendinize uzman bir ehliyet kursu bulmak olmalı

Bu kursun Milli Eğitim Bakanlığı’nın motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmeliğinin güncel haline tamamen uygun olmasına da dikkat etmelisiniz. Ancak sadece kurstan aldığınız sınırlı sayıdaki derse güvenmek hem direksiyon sınavını geçmeniz için yeterli olmayabilir, hem de trafiğe çıkmanız için sizi yeterince hazırlamayabilir. Bu nedenle en az 10 saat daha özel ders almayı hedeflemelisiniz.

SADECE PRATİK YETERLİ DEĞİL

Özel ders verecek kişinin trafikte sorumluluk bilincinin oluşması, yardımlaşma, sabır ve öfke yönetimi gibi konulara da değinmesi, sürücü adayının ehliyetini aldıktan sonra trafikte günlük olarak karşısına çıkabilecek sorunlar ile başa çıkma yöntemleri öğrenmesine yardımcı olacaktır.

SINAVDA DİKKAT EDİLECEKLER

Ehliyet sınavı sorularında kursiyerlerin karşısına araç bilgisini ölçmeye yönelik sorular çıkacaktır. Bu soruların yanı sıra gerektiğinde aracın silecek, ışık ve havalandırma gibi kumanda düğmelerini kullanacak kadar aracı tanıdığını göstermesi gereklidir. Bununla birlikte aracı çalıştırarak hareket ettirmesi, sınavın yapıldığı güzergâhta aracın cinsi ve yol için belirlenen azami hız sınırına ulaşması, araçların ya da trafik konilerinin arasına yola paralel duracak şekilde geri giderek park etmesi beklenecektir. Sınav güzergâhı üzerinde yine parkurun uygun bir alanında saatte 30 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapması istenecektir. Kursiyerin yokuşta ve eğimli yolda aracı durdurup yeniden ileri doğru hareket ettirmesi, uygun yolda aracı asgari 25 metre geri viteste kullanması ayrıca geri viteste geriye doğru giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derecelik açı ile dönüş yapması da gereklidir. Sınav sürecinde sinyalize edilmiş bir akıllı kavşak sisteminde sağ veya sol yönlere doğru dönüşler yapması ile dönel, akıllı ve üç veya daha fazla kola sahip kontrollü ve kontrolsüz kavşaklara kurallara uygun olarak yaklaşarak kavşağı geçmesi veya dönüş yapması da değerlendirme altına alınacaktır. Yeni ehliyet alacak kişinin bütün bu sınav sürecinde mutlaka trafik kurallarına uyması ve sürüş esnasında aynaları kontrol etmesi de gereklidir.

Sınav sürecinde bütün bu hareketleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için özel hocadan alınacak özel direksiyon dersi pandemi sonrasında ehliyetinizin elinizde olmasını çok kolaylaştırabilir.