Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, tarlalarını elektrik sayacını taşıyarak sulama yaptığı gerekçesiyle, YEDAŞ'ın çiftçilere 10 bin lira ceza kestiğini öne sürdü. Ergün, "Çiftçi çeltiği sulayamazsa kıtlık olur" dedi. 

ARAZİ BAŞINA ABONELİK İSTENİYOR

Samsun'da Terme ve Çarşamba Ovası başta olmak üzere tarımsal sulama yapılan arazilerde çok sayıda çiftçiye, YEDAŞ tarafından kaçak kullanım gerekçesi ile para cezaları uygulandığı öne sürüldü. Çarşamba ve Terme Ovası'nda ekili tarım arazisi bulunan çiftçilerin sulama yaptıkları alanların, birbirinden bağımsız olduğunu belirten Ergün, YEDAŞ'ın bu nedenle çiftçilerden arazi başına ayrı ayrı elektrik abonesi olmalarını istediğini ifade ederek, "Gübre ve mazot fiyatlarından canı yanan çiftçinin beli YEDAŞ'ın kaçak kullanım cezaları ile büküldü. Samsun genelinde tarımsal sulama yapan tüm çiftçilere bu cezalar kesildi. Bu soruna acil çözüm bulunmalı. Çiftçi çeltik sulamasını bu nedenle yapamazsa kıtlık olur" diye konuştu.

SORUNA ACİL ÇÖZÜM İSTEDİ

Ergün, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, sadece Terme ilçesinde 50'den fazla çiftçiye kaçak elektrik kullanımı gerekçesi ile 10 bin lira civarında para cezası kesildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sorun şu an Samsun genelinde yaşanıyor. Daha önce çiftçi arazisinde bulunan elektrik sayacını diğer tarlalarada taşıyarak sulama yapıyordu. Ancak YEDAŞ bu yıl çiftçilerimize sayaç taşıyarak gerçekleştirdikleri bu sulama nedeniyle, kaçak elektrik işlemi yaparak, para cezaları kesti. Bir elektrik abonesi bulunan ancak 5 yerde arazisi olan çiftçilerimiz, şimdi sadece bir arazisini suluyor, diğer kalanları ise o yerlerin elektrik abonesi olmadığı için sulayamıyor. Daha önce tek bir sayaç ile diğer arazileri de suluyorlardı. Şu an çeltikte çiftçilerin sulama dönemi. Ancak yaşanan bu sorun sebebiyle elektrik abonesi olan sadece bir çeltik arazisi sulanıyor. Çiftçi çeltiği sulayamayıp hasat alamazsa kıtlık olur. Tarla başına çiftçinin elektrik abonesi olma durumu yok. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarlaların sulanmasını isterken, YEDAŞ'ın böyle bir uygulamaya gitmesi çiftçileri ciddi sıkıntıya soktu. Bu soruna acil çözüm getirilmeli." 

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN