Sektörün tüm beklenti ve ihtiyaçlarına profesyonel çözümler üretmek, kurumsal bir yaklaşım ile iş sürecini yürütmek, yüksek müşteri memnuniyeti oranıyla hızlı ve güvenilir hizmetler sunmak amacıyla 13 yıl önce kurulan YATIRIMBURADA.COM'un CEO'su Ümit Us, vatandaşlara tavsiyeler ve uyarılarda bulundu.

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Us, Kanal S ekranlarında yayınlanan Uyan Samsun programında Sevtap Sağlam'ın konuğu oldu. Sektördeki sorunlara değinen Us, ayrıca vatandaşlara yatırım tavsiyeleri vererek önemli açıklamalarda bulundu. Us, "Öncelikle pandemi süreciyle birlikte gayrimenkul sektöründe geçmiş tecrübelerimizle beraber aslında bunların tecrübelerle alakası olmadığını gördük çünkü ekonomik anlamda enflasyon oranlarının yükselmesi, inşaat maliyetlerinin çokça artması, alım gücünün düşmesinden kaynaklı belirsizlik vardı fakat hala belirsizlik devam etmekte. Fiyatlar 2 yıl evvel 500 bin Türk lirasına satılan bir dairenin bugünkü değerinin 2,5 milyon Türk Lirası olması hiçbirimizin beklediği bir şey değildi. Bu yapıcı firmaların, imalatçı firmaların da beklediği bir durum söz konusu olmadı çünkü dolar ve döviz endeksli yapılan yatırımlar bile enflasyon oranının altında kaldı. O yüzden gayrimenkul sektöründe belirsizlikler devam ediyor" dedi. 

KURUMSALLIK ARTIYOR

Emlakla gayrimenkul arasında çok fark olduğunu belirten Us, "Eskiden Osmanlı zamanında emlakçılara tellaliyeci denilirmiş mesela yani duyurucu derlermiş. Fakat şu anki gelmiş olduğumuz dijital ortamda, gayrimenkul sektörünün hızla farklı yerlere gittiğini de görüyoruz. O yüzden sektörümüzle ilgili tabi ki sorunlar var. Ama şu an bakıyorum kurumsal firmalar oluşuyor. Daha iyi bir bakış açısıyla daha iyi hizmet veriyorlar. O yüzden gayrimenkul sektörü her geçen gün daha da büyümekte, daha da ilgi odağı olmakta. Bu işi yaptığımız için çok mutluyuz" diye konuştu.

FIRSATÇILARA KARŞI UYARDI

Yatırım yapma düşüncesinde olan vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Us şunları söyledi: "Yatırım yapmadan önce, nasıl bir yatırım yapacağına insanlar karar vermeli. İhtiyaca binaen yatırımlar var. Konut bana göre ihtiyaçtır. Geçmiş yıllara, hatta milattan önceki yıllarda bile temel ihtiyacımız barınma. Konut alırken insanlar, bazen görüyorum 10 daire birden alıyorlar kiraya veriyorlar. Bence konut yatırımı tamamen ihtiyaca binaen olmalı. 500 bin liralık bir daire 2,5 milyon oldu, aslında konutta artık bir yatırıma dönmüş oldu, ihtiyaçtan çıktı. Ama şu anki inşaat maliyetleri, inşaat firmalarının arsa bulamaması, kat karşılığı yerler bulamaması, inşaat sektöründeki insanlar içinde çok büyük bir problem teşkil ediyor. Bugün konut alacak kişiler fiyatların farkında değiller, şaşırıyorlar. Bunun enflasyonist ortamda önüne geçilebilmesi mümkün değil. 1+1 ve 2+1 dairelere insanların yöneldiğini görüyoruz. Çünkü alım gücü çok düştü. Memleketimiz Samsun çok güzel bir yer. Her iki ucunda üniversitenin olması, öğrencilerin olması ve Avrupa'daki sistemler gibi daha minimalist dairelere insanların yönelmesi, şu an konut yatırımlarının fazlasıyla ön plana çıktığını görüyoruz. Tabi ki yatırım denilince konutun ziyadesinde aslında yatırıma bakış açısı şöyle olmalı diye düşünüyorum. İnsanların arsa ve ticari gayrimenkullere de yönelmelerini de tavsiye ederim. Biz arsadan anlamıyoruz veyahut da biz ticari gayrimenkulden anlamıyoruz diyen çok insan var. Farklı fiyatlardan fırsatçılık yapıldığının farkındayım. O yüzden tamamen kurumsal firmalarla iletişim halinde kalıp onların profesyonel danışmanlık hizmetlerinden faydalanılmalı. Arsa alırken nelere dikkat etmeliyiz diye sorduğunda gayrimenkul danışmanı zaten hemen cevabını verir."

SAMSUN'UN EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLGELERİ

Samsun'un en çok tercih edilen bölgeleri hakkında bilgi veren Us, "Şu an en çok getiri sağlayan illerden biri Samsun biraz rant bölgesi. Belli başlı bölgelerde bazı yapılar, kamu kurum kuruluşları ve yolların açıldığını görüyoruz. Bir takım projelerin yapıldığını görüyoruz. Bugün Atakum'un mazisine baktığımızda 10 yılda ne hale geldiğinin de farkındayız. Şu an Canik'te Samsun Üniversitesi olması, o bölgelerdeki 1+1 imalatlarını artıyor. Buralar, yatırım için gözde bölgeler haline geldi diyebiliriz. Samsun Şehir Hastanesi'nin yapıldığı o bölgeler, şu an hızla rant kazanmakta. Yine Atakum bölgesine geldiğimizde Yeni Toybelen Sanayi Sitesi'nin etrafında yatırımlar yapılırsa, çok kazandırdığının farkındayız. O bölgelerden yatırım yapılabilir diye düşünüyorum. Üniversiteden sonra deniz ve anayol arasında yerler alınabilir. Kent merkezinden 19 Mayıs ilçesine varana kadar Atakum'un o tarafa doğru ilerlediğinin farkındayız. O yüzden o büyümeyle birlikte, büyümek demek, inşaat yapılarının çoğalması demek, yatırdığınız miktarın hızla artması anlamına geliyor. O yüzden vatandaşlarımızdan danışmanlık almalarında fayda görüyorum" ifadelerini kullandı.  

BİR YER UCUZSA MUTLAKA BİR SEBEBİ VARDIR

İnternette yapılan yatırım araştırmalarının aldatıcı olabileceğine değinen Us sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yatırımcılar internetten çok araştırma yapıyorlar fakat internetteki çoğu fiyatlar maalesef fırsatçıların da elinde olabiliyor. Hatta vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Piyasa değeri 500 bin TL olan bir yeri satıcı 250 bin TL'ye atıyor. Tamamen dolandırıcılık. Çünkü siz onu fırsat olarak görüyorsunuz. Fırsatçılar da bu durumu çok farklı değerlendiriyorlar. Bugün bir adam 500 bin liralık bir yeri 250 bin liraya atıyorsa bunun bir sebebi olmalı. Bunu hiç sormadan, sorgulamadan vatandaş hemen bir kaparo atıyor. Sahte tapu gönderiyorlar bir bakıyorlar ki adam yok ortada. Bir yer ucuzsa mutlaka bir sebebi vardır."

Haber Kaynak: S. Gökhan UÇAROĞLU

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.