Samsun'da Mert Irmağı çevresinde yürütülen dere yatağını genişletme çalışmaları, bölgede ulaşım sorunlarını beraberinde getirdi. Çalışmalar ve bina yıkımları nedeniyle yolların kapanması, Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne ulaşmaya çalışan hastaları olumsuz etkiledi.
Özellikle nörolojik ve ortopedik tedavi gören, hareket kabiliyeti kısıtlı hastalar, hastaneye ulaşabilmek için sanayi içerisindeki güzergâhları kullanmak zorunda kalıyor. Yağışlı havalarda çamur ve kaygan zemin nedeniyle düşme riski artarken, hastalar yaşadıkları sıkıntıları Samsun Medya Grubu'na anlattı.
Hastane İşletme Müdürü Bülent Bulut da ulaşım sorunlarının tedavi süreçlerini aksatabildiğini belirterek hasta güvenliğine dikkat çekti.
HASTALARIN TEDAVİLERİ AKSAYABİLİYOR
Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi İşletme Müdürü Bülent Bulut, bölgede yürütülen çalışmaların Samsun için önemli olduğunu ancak hastaların hastaneye ulaşım konusunda ciddi güçlük yaşadığını söyledi.
Bulut, fizik tedavi gören hastaların önemli bir bölümünün nörolojik ve ortopedik tedavi aldığını belirterek, "Samsun için tabii ki güzel çalışmalar yapılıyor. Ancak bizim hastanemizde fizik tedavi gören hastalarımızın önemli bir bölümü nörolojik ve ortopedik tedavi alan hastalardan oluşuyor. Bu hastalarımızın genellikle yürüme kapasiteleri kısıtlı oluyor. Tekerlekli sandalye kullanan ya da değneklerle yürüyebilen hastalarımız var. Bu nedenle hastaların buraya ulaşımı ve hastaneye girişi zorlaştı. Bu durum da hastalarımızın tedavilerini aksatmalarına ya da tedavi süreçlerinin yavaşlamasına sebebiyet verebiliyor. Fizik tedavide devamlılık çok önemli. Biz de hastalarımızın tedavilerini aksatmadan sürdürebilmelerini istiyoruz" dedi.
HASTALAR SANAYİ İÇERİSİNDEN GELMEK ZORUNDA KALIYOR
Çalışmalar ve bina yıkımları nedeniyle çevredeki yolların büyük bölümünün kapalı olduğunu belirten Bulut, hastaların sanayi içerisindeki güzergâhları kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.
Bulut, ulaşımda yaşanan güçlükleri şu sözlerle anlattı:
"Yolların büyük kısmı bina yıkımları ve çalışmalar nedeniyle kapalı. Hastalarımız sanayinin içerisinden gelmek zorunda kalıyor. Hastalarımızın hareket kabiliyetlerinin kısıtlı olduğunu da düşündüğümüzde sanayideki trafik ve yolların darlığı ulaşımı daha da zorlaştırıyor. Bu nedenle hastalarımız hastaneye gelmekte güçlük çekiyor ve tedavilerinde aksamalar yaşanabiliyor"
YAĞMURDA DÜŞME RİSKİ ARTIYOR
Hastaneye ulaşımda yaşanan trafik yoğunluğu ve yol darlığının hasta nakillerini de zorlaştırdığını söyleyen Bulut, özellikle yağışlı havalarda çevrede oluşan çamurun hastalar açısından risk oluşturduğuna dikkat çekti. Bulut, "Yolun dar olması ve gidiş-geliş trafiğinin aynı noktada yoğunlaşması nedeniyle zaman zaman sıkışıklık yaşanıyor. Bu nedenle acil servise gelen hastalarımız zorlanıyor. Aynı zamanda servis araçlarımızla gelen hastaların hastaneye naklinde de güçlük yaşayabiliyoruz. Trafik biraz daha rahatlatılırsa hasta taşıma işlemlerinin de daha sağlıklı yapılabileceğini düşünüyorum. Özellikle yağmurlu havalarda çevrede çamurlu bir ortam oluşuyor. Kayma ve düşme riskleri artıyor. Biz sağlık sektöründeyiz ve bizim için hasta güvenliği her şeyden önce geliyor. Bu nedenle dışarıda çalışma arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Gördüğümüz hastaların koluna girerek ya da baston kullanan hastalarımıza destek olarak hastaneye güvenli şekilde ulaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
"DOLMUŞ BENİ İSTEDİĞİM YERDE İNDİREMİYOR"
Hastanede tedavi gören gazi eşi Sabriye Dereli de ulaşım sırasında yaşadığı sıkıntıları anlattı. Yaklaşık 15 gündür hastaneye gelip gittiğini belirten Dereli, yolların bozuk olması ve köprüdeki geçiş sorununun kendisini zorladığını söyledi. Dereli, "Yollar çok bozuk. Yaklaşık 15 gündür buraya gelip gidiyorum. Dolmuşla geliyorum ama yol nedeniyle dolmuş beni istediğim yerde indiremiyor. Köprünün bir tarafı açık, diğer tarafı kapalı olduğu için karşıya geçmekte de zorlanıyoruz. Araç trafiği nedeniyle karşıdan karşıya geçmek oldukça güç oluyor. Yağmurlu havalarda çamura batıyoruz. Gerçekten oldukça fazla çamur oluyor ve yürümekte zorlanıyoruz. Denge konusunda sıkıntım olduğu için çok düşüyorum. Bu yüzden düşmemek için çok dikkatli yürümeye çalışıyorum. Özellikle çamurun içinden geçerken daha da dikkat etmek gerekiyor. Bir de hastaneye geldiğimizde ayakkabılarımız çamur içinde oluyor. İnsan hastaneye çamurlu ayakkabıyla girmekten çekiniyor, hatta utanıyor" diye konuştu.
"YERE DÜŞMEKTEN KORKUYORUM"
Vücudunun sol tarafı felçten etkilenen Sibel Çağ ise hastaneye toplu taşımayla geldiğini ancak araçtan indikten sonra yürümek zorunda kaldığı mesafenin kendisi için oldukça zorlayıcı olduğunu belirtti.
Çağ, hastaneye ulaşırken zorluk çektiğini belirterek, "Gelip gitmekte aşırı derecede zorluk çekiyoruz. Yollar çok kötü, gerçekten iyi durumda değil. Yağmur yağdığında çok endişeleniyorum. Attığım her adıma çok dikkat ediyorum. Çamura bulaşmak istemiyorum ve düşme riskim de var. Yollar çok kötü olduğu için dikkatli şekilde gidip gelmek zorundayız. toplu taşımayla geliyorum. Biraz ileride bırakıyor. Yaklaşık 5-10 dakikalık bir yürüme mesafesi oluyor. Buraya gelirken oldukça zorluk çekiyorum. Sol tarafım felçten etkilendiği için yürümekte güçlük yaşıyorum. Bu nedenle yere düşmekten korkuyorum. Ayağım kayabilir veya düşebilirim diye endişeleniyorum" dedi.