Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Karadeniz’deki deniz ticaretine etkisi giderek büyüyor. Son dönemde ticari gemilerin de dron saldırılarının hedefi haline gelmesi, Karadeniz güzergâhını kullanan yük gemilerinde güvenlik endişesini artırdı.
Karadeniz’in doğu ve kuzey kesimlerinde yaşanan saldırılar nedeniyle bazı gemilerin seyir planlarını değiştirdiği, bazılarının ise daha güvenli bölgelerde beklemeyi tercih ettiği bildirildi. Bu kapsamda farklı bayraklara kayıtlı bazı yük gemilerinin Trabzon açıklarında beklediği görüldü.
SAMSUN’DAN İHRACAT YAPAN FİRMALAR DA ETKİLENDİ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, son günlerde ihracat ve ithalat yapan firmalara ait gemilerin dron saldırılarından etkilendiğini söyledi. Karadeniz’de ticaret yapan çok sayıda firmanın zarar gördüğünü belirten Çelebi, bazı şirketlerin Samsun’dan ihracat yaptığını da ifade etti. Çelebi, “Bir kısmı Samsun’dan ihracat yapsa da Trabzon’da odamıza kayıtlı olan firmalar ciddi miktarda hasar aldı” dedi.
“İHRACAT DURMA NOKTASINA GELDİ”
Yaşanan güvenlik sorununun ticareti ciddi şekilde sekteye uğrattığını vurgulayan Çelebi, ihracatın durma noktasına geldiğini belirtti. Çelebi, limanlarda bekleyen sebze ve narenciye ürünlerinde bozulma riski bulunduğuna işaret ederek firmaların hem kredi hem ürün hem de sigorta borçları nedeniyle zor durumda kaldığını dile getirdi. Firmaların borçlarının ertelenmesi konusunda destek talebinde bulunduklarını belirten Çelebi, ihracatın yeniden güvenli şekilde yapılabilmesi için bölgedeki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi.
“HERKES GÜVENLİK AÇISINDAN LİMANLARDA BEKLİYOR”
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender de Türk ticari taşımacılığı yapan gemilere yönelik dron saldırılarının bölge ihracatına zarar verdiğini söyledi.
Özellikle yaş sebze ve meyve ihracatçılarının zamanla yarıştığını vurgulayan İskender, güvenlik riski nedeniyle gemilerin limanlarda beklemek zorunda kaldığını ifade etti.
YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATINDA BOZULMA RİSKİ
İskender, limanlarda bekleyen ürünlerin kısa sürede değer kaybedebileceğini belirterek, bu durumun ihracatçıların planlarını bozduğunu ve ciddi maliyet oluşturduğunu kaydetti.
Yaş sebze ve meyvenin bekletilemeyeceğini vurgulayan İskender, yaşanan gelişmelerin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi ve firmaların kamuya olan ödemelerinde erteleme ya da taksit imkânı sağlanması gerektiğini söyledi.
“PAZAR KAYBI YAŞANMAMALI”
Rusya ve Ukrayna’nın bölge ihracatı açısından önemli pazarlar olduğuna dikkat çeken İskender, savaş sona erdiğinde bu ülkelere ticaretin devam edeceğini belirtti.
İhracatçıların bugün desteklenmesinin gelecekte yaşanabilecek pazar kayıplarının da önüne geçeceğini ifade eden İskender, güvenli deniz taşımacılığının yeniden sağlanması için kısa sürede çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi.