Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekipleri sokağın nabzını tutmaya devam ediyor.  Samsun’un Kuzey Anadolu Fay Hattı'na  en yakın ilçesi Ladik’te geçtiğimiz ay meydana gelen çok sayıda küçük sarsıntılar vatandaşları yeniden deprem riskiyle yüzyüze getirdi. Peki Samsunlular olası bir depreme ne kadar hazırlıklı? Bu sorunun yanıtını arayan ekiplerimiz Samsunlulara mikrofonlarını uzattı. Bakın nasıl yanıtlar aldık?
 
KENT YAPISINA BAKILMALI
Yunus YALÇINKAYA: Samsun olası bir depreme hazır değil. Çünkü Samsun deprem bölgesi içinde yer alan bir kent.  Burası deprem olaylarına alışkın bir yer değil.  Umarım öyle bir durum yaşanmaz ama her şeyden önce bu kentte yapılar güçlü mü ona bakmak lazım. 

TEHLİKE GÖRMÜYORUM
Çetin BORA: Samsun olası bir depreme hazır. Samsun için bir tehlike görmüyorum. Herkes kendi önlemini alırsa bu doğa olayından daha az zararla çıkarız diye düşünüyorum. Kendi oturduğum binama da deprem sigortası yaptırdım. Öncelikle binalar yapılırken ilk önlemi vatandaş olarak bizim almamız gerekiyor.

TÜRKİYE BİLE HAZIR DEĞİL
Metin ÜLKÜ: Samsun'un bir depreme hazır olduğunu düşünmüyorum.  Bizim bilmediğimiz hazırlıklar var  mı? Bu konu hakkında pek bilgim yok açıkçası. Aslında bu konuda toplum olarak biz daha zayıf kaldık. Yaşanan Marmara Depremi'nden sonra şimdi kadar bizim her şeyimizin çok sağlam olması gerekiyordu. Ama gördüğüm kadarıyla sadece Samsun değil Türkiye'nin de hazır olduğunu sanmıyorum.

ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMELİ
Sevinç TELCİ: Pek sanmıyorum. Hazırlıkların olduğuna dair çünkü pek bir görüntü yok. Deprem değil, tedbirsizlik öldürür. Benim deprem sigortam var ama her şeyden önce şehirde bilinçlendirici toplantılar yapılmalı, bir deprem anında ne yapılması gerektiği ile ilgili çalışmaların yürütülmesi lazım.

DEPREM OLURSA NE YAPARIZ?
Teyfik MAYDA: Samsun depreme hazır değil. Çünkü benim birey olarak toplanma ve sığınma alanlarının neresi olduğuna dair hiç bir bilgim yok. Zaten vatandaş olarak da bu konuda çok bilinçli olduğumuzu düşünmüyorum. Umarım başımıza gelmez. Gelirse de neler yapacağız bilemiyorum.

BİNALAR ÇOK ESKİ
Erol US: Bence de değil. Binalar eski. Yenilerinin de depreme göre yapılaştırıldığında belirli değil. Her bilgi yüzeysel durumda . O durumu yaşadığında artık ne yapacaksa yapacak. Her şeyden önce deprem sigortası yapılmasının bilinci oluşturulmalı insanlarda. Belki de toplum olarak en eksik kaldığımız konulardan biridir deprem.

DEPREME HAZIR OLMALIYIZ
Mustafa KUL: Samsun depreme hazır değil. Öncelikle deprem konusunda insanların deprem sigortası, ilk yardım çantası vb gibi şeyleri yaşamında hazır halde bulundurması lazım.  Bildiğim kadarıyla Samsun ikinci derecede deprem bölgesinde. İnşallah bizim için kötü durum olmaz.

SİGORTAMI YAPTIRDIM
Alem ÇALIK: Hazırlıklı olduğumuzu şehir olarak düşünmüyorum.Tedbirler ne kadar alınıyor bilinemiyor. Ben kendi evimi sağlam kabul ediyorum. Çünkü deprem sigortası yaptırıyorum.

FİZİKİ OLARAK HAZIR DEĞİLİZ
Necati OCAK: Fiziki yapıların depreme çok hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. 2000'li yıllardan sonra bu duruma biraz daha özen gösterilmeye başlanıyor ama yeterli mi bilinmez.  Biz de kendimizce önlemler almaya çalışıyoruz.

UMARIM DEPREMİ YAŞAMAYIZ
Efe BAKOĞLU: Evlerin yapımından Samsun'un  depreme hazır olup olmadığı belli oluyor zaten. Umarım şiddetli bir depremle karşı karşıya kalmayız ama olursa da sonuçların çok iyi olacağını sanmıyorum. Bizim her şeyden önce deprem konusunda daha çok bilinçlenmemiz ve gerekn önlemleri en doğru şekilde muhakkak almamız gerekiyor.

Röportaj: Emre ÖNCEL- Uğur ATICI